Thursday, April 29, 2010

Wednesday, April 28, 2010

Opsss....ada maskot!




Salam,

Balik dari hotel kat melaka, kitaorang singgah kat jusco baru melaka tuh..makan kat pizza hut..So on the way ke pizza, terserempak lak pulak ngan maskot A&W nie..hahahaha..apa lagi si zarif yang mmg takut kat maskot nie, nak lari je lah kalau boleh..nak suruh salam pun takutt..lagi lah nak bergambar kan...pastu si zara lak dah terjerit2 dari dalam stroller..ingatkan dia berani lah kan pasal jerit2 tu cam gayanya dia panggil maskot tuh..so kitaorang pun keluarkan lah dari stroller tu, sekali dia punyer takut sampai nangis n terduduk kat lantai bila maskot nie menuju ke dia..
Apalagi, abahnya pun terpaksalah menemankan dua orang budak nie bersalam ngan maskot nie sambil bergambar...:)

1st time zara dalam swimming pool








Salam,

Nie lah gambar2 zara first time dalam swimming pool..yer..aku tak masuk dalam pool nie..takder baju lah..my hubby yang teman diaorang..tapi zara sangat berdikari..taknak langsung dekat ngan my hubby..kat zarif lagilah takmau..dia ni pantang nengok budak2 kecik lain..sibuklah tawaf satu pool nie..sibuk gak nak tegur semua budak yang ada dalam pool nie..sabar jek lahh..tu pun dia ada hati gak nak selam dalam air...perasan cam dah besar lak..:)

My girl n my boy

Sampai bila nak tadah jer..


Salam,

Sapa yang duduk kat area bp ngan kluang mesti hangin satu badan..apa taknya dari 29 Mac sampailah 29 April nie air dicatu..masa tu katanya air kat empangan dah tinggal sikit pasal cuaca panas n kemarau aritu - SAJ yang bagitau...
So lately nie cuaca panas gak tapi plus2 ngan hujan lah..tapi still air masih ditutup..air kat umah aku ditutup dari pukul 10mlm sampailah ke pukul 10 pagi esoknya..tu yang aku dok tadah air jer...kat dalam bilik air jangan cakaplah..guna tong besar lagik..ada 2 tong plus satu besen air besar...mcamlah yang duduk kat umah nie ada 8 orang, padahal 4 orang jer..mandi pun tak seberapa..hehehehe...
So, really harap by tomorrow or lusa air kembali pulih seperti biasa..tak larat dah asik nak tadah air jer.....

Tuesday, April 27, 2010


Salam,

Pagi nie aku join seminar 'Keluarga Cemerlang Ummah Gemilang'..Agak menarik..bagus gak sesekali dengar seminar cam nie..release tension kerja..Seminar ni anjuran bersama Bahagian Pembangunan Keluarga Jabatan Agama Johor ngan Pusat Islam UTHM..

Objektif seminar nie;
1. Memperkukuhkan kasih sayang, keintiman dan kemesraan yang telah terjalin di antara suami, isteri dan anak2 dalam keluarga.
2. Mempertingkatkan didikan dan perhatian yang adil kepada anak lelaki dan perempuan.
3. Memantapkan keluarga untuk memperkasakan kegemilangan ummah.

Aku tertarik masa ceramah "2 Jiwa 1 Hati" oleh Ustaz Mohd Nasri bin Rahman-Penolong Pengarah Bahagian Pembangunan Keluarga Jabatan Agama Johor..Cara dia sampaikan bersahaja n langsung tak ngantuk...at least aku dapat something...

Aku suka bila dia definisikan perempuan dan jugak lelaki..

SIAPA ITU PEREMPUAN

-Hatinya selalu menggelegak
-Perasaannya terlalu mendalam
-Semangatnya mudah hilang
-Tanggapannya mudah menerawang
-Jiwanya mudah diganggu
-Tumpah darah setiap bulan (Lemah pertahanan)


SIAPA ITU LELAKI

-Hatinya tidak mudah bergoyang
-Banyak guna akal walaupun salah
-Perasaannya mudah berubah
-Tanggapannya terlalu mudah
-Jiwanya tidak mengalah
 
Kesimpulannya semua bermula dari HATI..HATI KENA BAGI BERSIH..Alhamdulillah aku dengar seminar nie, so banyak perubahan n penambahbaikan aku leh buat kan..banyak contoh2 yang diberi semua rasa cam tertampar kat muka sendiri..kalau hubby dapat dengar sama seminar nie lagik best..:)

Takder tempat lain ker?

blur? tak nampak ker?

dah nampak tak?

 ha...zoom sikit...clear tak?

Salam,

Ha..ni lah antara perangai kucing yang aku tak berapa gemar..tdo kat tayar or kat dalam enjin keta..konon2 nak bagi panas badan la kott...tapi kan tu tpt bahaya...
Sebab tak suka? pasal ada history lerr...aku nyer kucing kesayangan dulu MATI kat dalam enjin keta abah lahh..sedihnya tak terhingga...:(
Jadik kalau boleh takmau lah ada antara anak2 kucing sekarang nie menerima nasib yang sama.....

* sila abaikan keadaan tayar dan rim yang kotor tu yer..mmg dah lama tak basuh keta pasal cuaca tak menentu...

Monday, April 26, 2010

Inilah kisahnyerrr...

Salam,

SABTU-24/4/10

Aku kena tunggu abang balik dari sekolah then baru bertolak g melaka..mak, abah n rai dah bertolak awal kul 11pg..dipendekkan citer, kitaorang berjanji jumpa kat klebang n sampai Everly Resort pukul 3.30 kot..gitulah lebih kurang..So myhubby, zarif n zara dah tak sabar2 nak mandi swimming pool..yang over xcited pastilah zarif kan..this is the 1st time zara masuk swimming pool with her new swimming suit..ingatkan dia nie takut air ke, rupa2nya over confident lak bila masuk kolam..abis dia berjalan sendiri dalam air tu pusing satu kolam sambil nak beramah mesra ngan bebudak lain…TANPA RASA TAKUT…cam tak caya jer..

Malam-kitaorang actually tak tau nak makan katner..tetiba aku teringat kat tesco melaka nie ada Kluang station, so singgahlah makan kat situ..yer, mmg itu idea aku nak makan kat situ yang akhirnya membawa musibah pada diri sendiri..mak n abah nak belanja makan..tapi aku nie yang ala2 poyo g lah bagi kat myhubby purse aku-mintak bayarkan duit makan tu..so biasalah kan-bagi sambil nyorok2 kat bawah meja..agaknya lah kan myhubby nie cam acuh tak acuh dan aku pun antara perasan @ tak, tak sure dia amik atau tak purse tu..so sampai situ je kisah purse tu sebelum kitaorang makan2 dan aku terussssss lupa diri, juga langsung tak terfikir nak check purse aku tuh…Lepas makan kitaorang g naik rivercruise..nie rai belanja..Memula taknak naik pasal zarif dah bising2 ngantuk lah, pastu taknak naik bot pasal nanti ada buaya lah, apa lah..but at last…-SANGAT MENGUJAKAN…at least worth it gi melaka..dan bestnya naik bot tu waktu malam…

AHAD-25/4/10

Pepagi bangun biasalah check beg tangan dan that time baru lah sibuk tercari2 purse…OMG!! Purse HILANG! Tak tau nak cakap camana? Gelabah, serabut semua ada..risau pun ye gak..tapi mampu tenangkan diri..first of course bagitau kat myhubby..SERIUS kena bebel..sakit telinga tau…tak penah dia bebel2 n bising2..terpaksa tadah telinga je..yer..silap aku kot..Tapi aku cakap last aku mmg bagi purse tu kat myhubby..TAPI dia lak bermatian2 mmg cakap takder pada dia…Oh..aku takmau kalah..tapi ttp mahu tenangkan diri..
My parents mmg SANGAT BAIK..harap2 aku dah tua mcam mak abah jugak..sangat caring..mungkin aku gelabah tapi takmau nampak sangat..hati kuat kata purse tu still kat Kluang Station..so aku mmg nak g situ jer..tapi mak abah nie berusaha lah call customer service lah, call kan abang yayi (abang pada sisdee), sungguh2 diaorang usaha..punyelah risau diaorang..(sebenarnya tuan punya badan lagi risau dahlah cash dalam tu beratus..termasuk ic, driving license, id uthm….) tapi ttp nak tenangkan diri..
At last abang yayi call kan kawan dia kat TESCO n call mak bagitau berita gembira-PURSE AKU DAH JUMPA-So hati nie mmg lega sangat..at least takpayah lah aku nak wat report polis kan..

After check out, kitaorang g TESCO lag, tapi myhubby je turun nak amik purse aku tuh..Dipendekkan citer lagi..purse jumpa but the money lebih separuh hilang..Ermmm..what to say….at least benda2 lain ada……but agak RALAT la kann..
Why people susah nak ada sifat amanah? Susah ke nak jadik jujur? But anyway tq pada yang jumpa…seriously aku REDHA duit hilang..Sepatah kata abah~mmg bukan rezeki aku~

Kesimpulannya~learn to be more careful……..kalau nak bayar duit makan-g bayar je-tak payah bagi duit sorok2 kat suami….huhuhu…

* untuk makluman & pengetahuan semua, abang pada sisdee tu pernah bekerja di TESCO MELAKA yerr..so tu yang my mummy mintak tolong kat dia tu..very tq to abang yayi...:)

 

SWEET N SOUR VACATION




Salam,

Nie adalah pra cerita travel kitaorang weekend arituh..gambar aku letak nie dulu..ada banyak lagi tapi semua campur2 hasil dari kamera hp abah, iphone rai juga hp aku yang tak seberapa..so kualitinyer jangan dipertikaikan..yang pastinya tak sama cam dslr hehehe...aku bawak kamera tp memory card tertinggal..cam hampeh..

So why tajuk aku sweet n sour? cam masak ikan lak ek..sweet sour..ni nak kata vacation pun takleh gak..pasal g ari sabtu n balik ahad..tak lama..so boleh kata very short trip kot..;) - this short trip adalah khas untuk rai yang bakal bekerja kat tpt baru (ala2 nak tenangkan fikiran lerr..)

Aku malas nak citer panjang2, so i just want to make it short n simple, g sana mmg seronok, tapi sour nya bila purse aku HILANGGGG...JUGA DUIT RM300 LEBIH LESAPPPP!!!.......................
Nak tau citer lanjuttt? tunggu lah aku sambung next entry k...



Friday, April 23, 2010

Bila adik takder kerja & abang jadi mangsa..




Salam,

Nielah satu contoh penganiayaan adik pada si abang..:) penganiayaan dalam senyap..hahaha..juga boleh dikatakan pembaziran..huhu..nak wat camana..nie lah satu benda yang boleh buat dia leka n senyap seketika..kalau tak asik nak gerak sana sini je..tak reti dok diam..sampai abah dia gelarkan 'dennise the menace'...isshhh tak baik sungguh..
Tu amik bedak tu konon2 cam urutkan abang dia la kan..Kalau berterabur pun bedak tu leh tepuk2 kapet n lap2 je...bukan ngan abang dia je, ngan aku pun dia suka buatkan..aku suka jer orang belai2 gini rupa...hehe..
Tapi takderlah aku bagi dia main cam gini jer..tak molek lah kann..kadang2 dah nyorokkan bedak pun dia leh selongkar lak laci, cari bedak yang tersembunyi cam bedak avon yang dia guna nie la...sabo je lahh..

Kalau tak buat tak sah rasanya...

Salam,

Apa benda kan yang korang rasa kalau tak buat benda tu hari2 n then rasa mcam tak sah je hidup tu @ erti kata lain cam tak best lahh..(kecuali sembahyang lah kan..pasal sembahyang tu dah tentu WAJIB dan tiang agama..)

Kalau aku kan, kalau tak beli newspaper n tak baca mmg rasa tak sah hidup nie..walaupun dah ada online newspaper..bolek click2 di ujung jari, still tak sama kalau pegang n baca sendiri..heheheh..Kalau beli n pegang newspaper tu barulah terasa kepuasannyaa..Tak boleh lah bayangkan camana kalau orang yang tak baca newspaper n tak tau apa yang berlaku keliling dia...aku kalau tak amik tau perkara2 yang berlaku kat keliling nie rasa cam 'berdosa besar' lak..:)
Newsaper yang wajib beli kat umah adalah HARIAN METRO jer..bila dah beli aku mmg tak click online lah metro tu..yang aku click online adalah paper2 lain...


So, for those yang cam susah dan tak minat nak baca newspaper tu kan, rerajinkan lah diri untuk baca..tak kisahlah kalau tak beli kan, click2 online pun dah ok..rugi kalau tak baca paper nie..banyak pengetahuan yang leh kita dapat kan...MEMBACA TU KAN JAMBATAN ILMU...:)




 

Asik lah ngadap nie je...






Salam,

Nie nak share lah gambar-gambar zara lagi..mcam penah aku bagitau dia mmg suka sangat layan youtube-lagu old mcdonald had a farm dengan once i caught a fish alive.. 
Kalau aku or hubby bukak laptop or netbook je, mulalah dia datang kat kitaorang nie, sambil bebel2 ntah satu perkataan pun tak paham sambil tunjuk2 kat laptop tu..ha, aku mmg dah paham sangat dah...maksudnya bukakkan la youtube yang ada lagu2 nie..bila dia dah take over, janganlah harap aku nak blogging ke fb ke..so terpaksa lah tunggu sampai dia puas nyanyi2 or joget2 nie..huhu..
Tapi zara nie kalau boleh dia nak sorang2 je..kalau abang dia nak nengok sekali pun dia takmau bagi..kalau leh dia sorang je yang ngadap laptop tuh...TAPIII...nengoklah gaya dia, bila dia dah naik syiokk sangat sampai dah takleh duduk betul2...anak lah anak...:)

p/s-baju tdo zara pakai tu emak yang belikan kat padang besar, perlis..tq so much..dah jadik baju feveret dah...pasal suite tul ngan zara.... :)

Balas TAG

Salam,

Nie aku nak balas TAG dari Kak Dayah..Semalam bukak blog lagi setengah jam pukul 12 tgh, tak sempat nak balas..so nie aku buat pepagi yer...


1. Sila copy gambar cekodok di atas
~settle~
2. Sebutkan nama penghantar sarapan cekodok
~Kak Dayah~
3. Bagitau kenapa cekodok pisang 
menjadi sarapan pilihan anda
~pasal senang nak buat dan sedap dimakan~
4. Tag game ni hanya boleh dipostkan
pada waktu pagi sahaja...before noon...
~ni pagi2 balas TAG ni..:)


5. Last sekali, past kan tag ni kepada 4
rakan-rakan anda yang lain
~sesapa pengikut setia blog nie dan kalau rajin, dipersilakanlah..:)~

tHe End..
 


 

Thursday, April 22, 2010

HARI YANG TAK BERAPA BEST..

Salam,

Hari nie aku tak tau nak cakap camana..yang aku leh cakap hari yang tak best sangat, yang moody, yang bosan, yang serba tak kena, yang dapat berita tak best..semuanya tak best memanjang lahh....
Walaupun hari nie adalah hari GAJI-hari dapat duit tetapi tetap jugak tak bestt..tak tau nak cakap apa lagi pasal aku pun takder citer best nak tulis kat sini...:(


semuanya malang hari nie..umpama bagai jatuh ditimpa tangga..tapi gambar ni jatuh dari tangga...tak kisahlah kann, lebih kurang je tuh..

Wednesday, April 21, 2010

Seti@usaha Pejabat

di ofis lama

Salam,

Who are you? I'm an office secretary..atau melayunya setiausaha pejabat..keja kecik je..gaji pun seadanya..tapi alhamdulillah...
Sejarah asal, aku mmg TIDAK BERMINAT sama sekali dengan setiausaha..TAPI mcam orang kata DAH KETENTUAN..maka inilah hakikatnya.
Susah ke jadik setiausaha? susah tak susah n senang pun tak senang..kira kalau dulu nyer setiausaha mungkin kurang mencabar kot dengan zaman nie ATAUPUN mungkin gak mencabar dari zaman sekarang..tak kisahlah kan..naper aku cakap cam gitu? Pasal dulu kebanyakannya ada belajar trengkas(tulisan yang mcam cacing tuh..siapa yang ada trengkas kira power tau..), tapi sekarang nie dah takder ajar lagi dah..aku pun tak tau..aku cuma belajar shortnote jer..Pastu dulu mungkin belajar n bekerja guna typewriter kann, tapi sekarang guna PC..

Hakikatnya seiring ngan peredaran zaman, maka kami para setiausaha nie pun perlu gak lah berfikir dan bekerja mengikut keperluan semasa..takleh nak lembap2..kesimpulannya sejak 2005 aku start kerja sampai lah nie, aku dah kerja ngan 5 bos..dari yang amat cerewet sampai lah yang sangat fleksibel dan baik hati..so masing2 ada karenah tersendiri..and sebagai secretary gak aku rasa kita kena pandai baca body language bos..yelah kan, kalau dah dok mengadap bos seharian 8-5 dan 5 hari tiap minggu, mau tak paham2 perangai bos..

Macam bos no. 1 aku, awal 50-an, orang utara, mcam kasar tapi pemalu ngan pompuan,tegas, tak banyak cakap tapi kerja perfect, n sangat menyenangkan aku....(orang semua takut nak jumpa or cakap ngan dia, padahal dia sangat lah ok...lagi satu sangat ler pemurah..). Bos no.2 lak, orang utara gak, awal 40-an, aktif, cergas, banyak tanya, kalau boleh kerja nak cepatt jerr.., mmg baik, very soft spoken (jenis yang tak jerit2, kalau nak mintak something or nak cakap ngan aku, mesti cakap betul2 depan aku dengan sopan dan lembutnya..suara aku lagi kuat dari dia..mmg jenis menantu yang baik nie..), suka sms aku tanya mcam2 (pasal kerja je-takder pasal lain eh..), senang nak communicate, pemurah gak pasal selalu bg cenderamata or makanan untuk aku...hahaha..senang kata dua-dua bos ada kelebihan n kekurangan..kesimpulannya AKU SUKA DIAORANG JADIK BOS AKU..:)

So, amik minit mesyuarat, filing, buat claim bos, buat surat, fax surat, update appointment, booking hotel, book keta, book flight ticket, and etc adalah antara kerja yang perlu dibuat..itu adalah basic jer..so aku nyer scope kerja taklah tertakluk tu jer...banyak lagi..malas nak tulis jer..senang kata diri sendiri kena sentiasa perbaiki diri dan bertanggungjawab dengan tugas diberi, barulah kerja diberkati dan murah rezeki........:)

Hari Setiausaha...

Salam,

Tak pasti samada korang tau atau tak bulan April adalah bulan untuk meraikan para setiausaha..hoye!..hoye! Macam-mcam aktiviti dibuat sempena meraikan hari setiausaha nie..
Kalau perasan ler, bulan2 nie sibuk lah artis tu n artis nie bergabung tenaga berkongsi pentas nak menghiburkan para secretary ngan bos masing2..mmg best lah kan..kalau aku tak jadi setiausaha nie sumpah aku pun tak tau ada hari special untuk setiausaha..

Kalau kat tpt kerja aku nie, mmg adalah diwujudkan persatuan setiausaha..So every year mmg ada majlis lah..before2 this majlis jemput bos sekali..tapi kannn, aku mmg giler segan kalau datang ngan bos tau..nasib baiklah majlis sebelum nie bos tak penah ikut..haha..kalau boleh mmg taknak dia ikut pun..pastu before majlis diadakan, persatuan nie mmg akan mintak donation dari bos..tu bab yang aku mmg lemah..padahal bukan aku yang kuarkan duit..tapi aku mmg lemah nak mintak donation dari bos..rasa cam segannyaa..kalau boleh nak je nyorokkan surat mintak duit tu..last 2 week aku dapat surat tu...hati cam berbelah bagi taknak bagi bos, tapii...bagi jelah kann..(belum bagi dah pikir yang bukan2..)..maklumlah kan aku ada 2 bos..kalau dapat 20rm pun dah kira baik dahh..sekali tuhhh..bos no.1 bagi jumlah yang agak memberangsangkann..RMxxx. bos no.2 bagi RMxx. oklah..jumlah yang tak jauh beza sangat tapi sangat mengujakan aku..:) - THANK YOU BOS!
This year, persatuan nak buat majlis kat one of the hotel di Batu Pahat yang bertemakan GLAM NITE...hahahaha..what to wear?? still dont have any idea lerr..n lum pasti lagi nak datang or tidak??? dahlah majlisnya malam kan..hmm..nengok lah..kang kalau tak g, kata tak support persatuan lak, pastu sayang lak RM bos aku yang didermakan tuhhh...

Susah ke jadi secretary@PA@setiausaha@pembantu peribadi? Banyak sangat ke kerja? Senang ke layan perangai bos?
Next entry ok....

Nie entry tension......

Salam...

Ye aku tension..Pasal apa? Pasal JERAWAT...kenapa nak tumbuh kat muka and atas bibir? tau tak sakit?....
Muka aku dah cam orang tumbuk pulak..pasal nie jerawat yang keras nyer tumbuh..dah merah semacam jer..aduss..sakit jiwa lerr..atas bibir pun sama gakk..sentuh sini sakit, sentuh situ sakitt...
Naper tiba2 nak ada jerawat? adakah STRESS? or maybe sekarang aku tengah 'cuti' that's y jerawat sibuk2 nak tumbuh?
Alaaa...tension n tension lorrr....Nasib baik esok dah GAJI..:)

Macam tape recorder la pulak...

Salam,

Lately nie mmg bz tul, bz ngan kerja opis..semangat nak berblogging ada, bila nak buat jer, terus perasaan malas tu datang..yang sedap asik nak tdo jerr...so asik baca blog orang jer..so nie aku nak citerlah something..
Tiap2 hari balik kerja aku MESTI tanya zarif,-"yip ada kerja sekolah tak hari ni?" Soalan ni adalah WAJIB yer..plus aku mmg akan check beg dia nengok buku sekolah dia...pasal before this aku terlepas check, rupanya dia ada kerja sekolah, tapi tak buat..sudahnya aku la yang tolong buatkan..tapi takper..baru pra tadika..so boleh dimaafkan lah..:)
Tapi soalan yang tadi tu mmg hari2 aku tanya kat dia..aku rasa kan dia pun dah bosan kot..pasal hari2 asik tanya jer kan..
Sampailah kebelakangan nie, lum aku tanya lagi dia yang cakap dulu kat aku;

"Ibu, arini kita takder kerja sekolah" - jawapan 1
"Ibu, kita dah buat kerja kat sekolah, jadik kerja kita dah abis"-jawapan 2
"Ibu, cikgu kita suruh siapkan kerja kat sekolah, tak payah bawak balik umah"-jawapan 3
"Ibu, hari nie kita jadik pandai, semua kerja sekolah kita dah buat-jawapan 4


Wah, hebat2..:) lum sempat tanya dah jawab dulu..kadang2 aku rasa cam tape recorder lah pulak..jawapan yang pelbagai dah direkod dulu, pastu tinggal play kan je untuk aku...Kalau 5 hari sekolah, ada 5 jawapan yang pelbagai tapi maksud yang sama jer...
Tak kisahlah keja sekolah ada ke tak, buku sekolah tetap gak di'check'!
 

Monday, April 19, 2010

It's not really a hard decision...

Salam,

Yes..i just made a final decision..It's enough..Not really a hard decision but i have made it and it a must decision..why there?

It's ours..Never mind..The priority is Zarif..I want him to have a good education and that's why we must move there..There's a lot benefit to stay there..BUT, not this year maybe end of next year..

A good wife? Menurut perintah suami? apa2 pun boleh..i always believe 'Rezeki tu ada..Tuhan itu Maha Adil..' 

Never n ever dia tak pernah memaksa..langsung tidak..tapi aku rasa atas dasar tanggungjawab dia sebagai anak lelaki..he must n he should...i won't him to regret..
Privacy...? Never mind lah...
Hidup ini ibarat putaran roda..sekejap kat atas, sekejap lagi kat bawah..aku tak tau aku kat mana...aku cuma usaha...juga merancang TAPI Tuhan juga menentukan...never mind...


One day, keadaan akan berubah jugak..Tak pernah aku mintak mcam gini..nobody knows..but i believe semua ni ada hikmahnya..hikmah yang tersembunyi...

Kalau aku rasa susah, mungkin ada orang lain yang kata hidup mereka tak sesenang aku...so GOD KNOWS everything.....

~jangan pening2 baca..ini adalah luahan hati secara tulus dan ikhlas~
 

Friday, April 16, 2010

Tak sampai final, semi final pun ok lah kann..

Salam,

Nie entry bukan pasal sukan yer..aku tak penah masuk mana2 sukan..tidak berminat sama sekali..
Kalau dapat adalah bonus..rezeki dari Tuhan juga rezeki anak-anak..tak mengharap pun..mcam aku cakap kalau tak sampai final pun takper..semi final pun dah kira cam menang..hahahaha..(sapa yang tak faham takper..)
Kalau takdapat, anggapkan saja belum rezeki..takper..i'm an open minded person....(dah dapat clue belum..?hehehe)
Ala2 cam anugerah bintang popular lah..dah tersenarai dalam top 5 pun dah kira cam menang kann..:)
Cuma dalam hidup nie kalau dapat merasa sekali pun jadiklahh..:)



Tuesday, April 13, 2010

Thank you Tok Tip...


Salam,

Thank you tok tip..:) Zarif yang senyum n sengihnya lebar sampai ke telinga last weekend..Suka lah dia dapat basikal..abah kata basikal yang ada sekarang dah tak sesuai ngan dia..badan dia lagi besar dari basikal tuh..

So, dah ada basikal ni, harap zarif dengar cakap tok tip..jangan lawan2 tau...kalau tok tip mintak tolong, kena tolong...
Nie basikal nye pun dah dibawak pulang ke pt raja..asiklah nak kuar jer..
takper..aku paham sangat perasaan budak yang baru dapat benda baru..nak2 lagi dapat basikal..kalau boleh nak tdo sebelah basikal tu..
Aku dulu dapat basikal jenis  BMX baya2 zarif la..masa tu dok kat qrts hospital permai jb..punyelah suka..aku round satu qrts tu..dahlah dengan ada roda kecik kat belakang tu..bunyi bising aku buat tak kisah pun..orang nak marah pun aku tak peduli.. budak lagi kan masa tuh..yang tau rasa happy sangatt..:)

Nie nyamuk punya pasal lah...



Salam,

Tengah sedap2 nengok citer adamaya, tiba2 dengar mcam ada orang buat pengumuman suruh keluar umah..ingatkan orang buat promosi jualan kain murah kat Jakel ke or ada sale kat the store ke..rupanyaaaa.....nak buat fogging ler..

Abis berasap2 cam gambar kat atas tu..dah lah baunye busuk..takleh tahan lorr..asap tebal lagik..nie mesti ada penghuni kat taman nie yang masuk hospital pasal denggi nie..pulak tu start fogging kat jalan umah aku nie lak..ler..risau gak nie...

Bila kitaorang kuar, risau lak kat kucing2 yang ditinggalkan tu, lagik2 anak kucing tuh..sian kat diaorang tersedut asap2 fogging..mak kucing tu lak boleh tinggalkan anak2 dia..apa lahh..pentingkan diri tul..huhu..

Sambil2 tunggu asap fogging tu hilang betul2, zarif lak menjerit..'ibu, ada pelangi..'





Sunday, April 11, 2010

Nak tolong tok zu..

tumbuk..jgn tak tumbuk..

eh..beratnya nak angkat nie..

Nengok cara duduk..gangster tak?..:)

Saturday, April 10, 2010

Bila bercakap depan orang..

Salam,

Semalam aku berbual with my hubby pasal sekolah dia jadi juara pertandingan ragbi..and then, hubby cakap dia kena karang ucapan sikit la pasal nak talk masa perhimpunan sekolah hari isnin depan..so aku pun tanya lah dia.."abang kena bagi ucapan kat depan semua orang eh?"
"Yelah..kenapa?"...
"Abang tak takut ker?"
"La..biasa jer.."


Kagum..kagum..yelah pasal dia cikgu kan..of course diaorang kena bercakap depan orang..kena mengajar depan budak2..so dalam perhimpunan pun kadang2 ada giliran bertugas kan..kena report kebersihan lah, report pasal sukan lah, dan mcam2 lagik..aku mmg kagum ngan orang yang leh bercakap depan orang ramai tanpa perasaan takut, malu or gugup...


ME? ermm..cam gini kot lagaknya...




Tapii...aku ingat time belajar kat u dulu..kitaorang ada subjek PUBLIC SPEAKING..aku ingat subjek tu aku amik time sem 3 and 3 jam kt..adoii..lemah tul rasanya..mmg subjek bercakap...dalam satu sem tu, kitaorang kena bercakap je gamaknya...cakap kat depan orang ramai..kalau boleh nak cabut lari je time subjek tu..nak drop pun cam tak boleh..pasal kalau drop sem ni, sem depan kena amik gak..nak tak nak..belajar jelah..


Bukanlah tak boleh cakap, tapi bila dah berlatih betul2, minda nie dah dilatih jangan malu, jangan takut or gugup..datang kelas mmg confident giler..semua ucapan apa benda yang nak cakap tu mmg elok dah dihafal..bila melangkah ke depan je, mengadap semua orang terussssss berubah..teks pun ntah ke mana..ntah apa2..tapi taklah teruk sangat..so n so je..at least aku dapat B..taklah teruk sangat kan..


Nak2 pulak aku nie pemalu depan laki..kalau boleh jadi mcam kura2 kan best..boleh nyorokkan kepala..haha..right now aku masih lagi cuba perbaiki diri..kata orang kalau nak bercakap depan orang, jangan tersipu2..kalau boleh kena ada eye contact..pandang mata orang tu betul2...so kenalah praktikkan..

anyway dari sekarang aku cuba jugak latih zarif n zara ke depan..maksudnya memberanikan diri untuk berhadapan dengan orang ramai..kalau nengok sikap diaorang, zarif exactly like me-kata orang introvert..but zara more extrovert..but never mind..slowly try to build their self-confident...


'Ibu, kita tak sengaja lah...'


Salam,

Hari nie aku jadik mem besar..hehe..my hubby g sekolah, aku dok kat umah layan budak2..buat kerja sikit2, nak masak, nanti ada kenduri akikah anak member lak, makan nasi beriani..so tak payah lah masak..:)

Zarif budak yang dah boleh diharap untuk meringankan segala kerja2 aku..so pas puas dioarng mandi kolam (kat bilik air je)..aku mintak tolong dia vacuum..bila dah terlebih rajin nie, dia nak mengalihkan meja nak vacuum, taknak angkat dulu vase kat meja tuh..maka bersepailah ke lantaii..ala bukan beso pun vase tu, comel je..beli kat IKEA pun..punyelah cuak ngan takutnya dia.."kita nak vacuum kat bawah meja tu, nak alihkan meja..kita tak sengaja lah ibu.."

Rilekslah..aku tak marah pun..pasal dia dah rajin nak vacuum kan..bila dia nengok aku amik gambar lagilah dia bising.."nie mesti nak tunjuk kat abah kan..tu pasal amik gambar.."
"Eh, taklah..abah takkan marah lah, tu pasu ibu..bukan abah punyer...dah g sambung vacuum...." but before that aku dah bersihkan lah segala kaca2 tu..takut kang diorang terpijak..problem lak kan..

Semalam aku rasa...

Salam,
Semalam aku rasa mmg penat sangat...
Semalam aku rasa mcam dah tak berdaya sangat lah..like there's no tomorrow..
Semalam aku rasa mcam hari isnin pasal kerja tiba-tiba banyak..
Semalam aku rasa mcam nak pergi ofis hari nie, konon2 nak settlekan kerja..


Tapi tu semua semalam punyer cerita..


Hari nie aku bangun dengan rasa tenangnya...
My hubby tak ganggu walaupun dia sendiri penat pasal terlibat dengan rugby tournament..plus hari nie dia sekolah lagi..
Lagi best bila dia bangun awal n belikan breakfast..
Konon2 nak kerja hari nie pun tak jadi bila terpandangkan zarif n zara..rasa seronoknya melayan diaorang dari buat kerja kat ofis..:) 



Thursday, April 08, 2010

Tuan dia tok tip..tau tak?


Salam,
Nie gambar pokok bunga abah..gambar nie aku amik last week time mak abah g perlis..selalunya abah rajin siram pokok bunga dia..jadik bila abah takde, kebetulan pulak hujan turun hampir tiap hari..jadik tak payahlah siram kan..so dalam pada nengok2 pokok2 abah tu, aku terpandang lah pokok yang satu nie..
Kesian lak, pasal dah senget2 gitu..mungkin terberat ke apa ke kan..so aku tanyalah zarif kan.."naper pokok nie senget kan?"
Zarif jawab-"tau tak, pokok nie dia nak minum..dia nak tuan dia bagi dia minum..tuan dia tu tok tip..tau tak?.."
hmmmm..terdiam aku..ye yip...mmg tuan dia tok tip..:)
Kalau nak harapkan aku, mmg hampehlah..hihi..

Bukan hari nie mak, dah sebulan yang lepas...

Salam,
Hari ni aku amik half day..saja..nak rehatkan minda seketika..so aku ikut my hubby g bandar jap..g makan2..g balik umah mak n mak mentua..
Bila jumpa mak mentua aku, dia tanya~"hari nie bday nurul eh?"
"ha?, taklah mak..bukan hari nie...hari nie 8/4..bday nurul 8/3..dah sebulan lepas mak.."
"takde makan2 ke?".....
Untuk pengetahuan semua lah..family sebelah mak mentua aku nie, diaorang mmg jenis meraikan bday semua ahli keluarga..bukanlah buat majlis besar2an..tapi setakat makan2 or minum2 petang je..
So, last year aku buat majlis ala2 meriah kat umah mak mentua aku..but this year aku keep silent  je..shhhh...
Kenapa aku tak mau buat? pasal bday aku this year jatuh hari isnin-hari bekerja pastu lak, rasa cam takder mood nak buat apa2...hehehe..
Bila mak tanya takder makan2 ke..aku cuma jawab takder...:) 
Sorry yer....

Apa nak letak eh?


Salam,
Kan haritu aku ada citer pasal anak2 kucing nie kan..still tak bernama lagik nie..baru nak namakan nie..korang pun takder bagi suggestion kan..tapi takper..jap je dah besar..
dah pandai nak jalan dah..hehehe..
So kan, aku dah ada nama dah..
Yang muka comot hitam yang kepala terkeluar tu-aku nak bagi nama dia MOMOT pasal dia comot..boleh ker? boleh je ek..
yang kaler kuning campur2 kat tengah tu aku nak bagi dia nama - KITIN, konon2 nama asal dia kitten tapi dikomersialkan lah..hahaha..
yang lagi satu putih suci tu aku tak taulah pulak..tinggal tu je takder nama lagik..bila tanya kat zarif nak bagi nama apa-dia suh bagi nama AFINA..
ada ke pulak nak bagi nama adik sendiri...so still thinking..??

Kaftan a.k.a. baju kelawar


Salam,

Hari tu member aku ada jual baju-baju dari kelantan termasuklah baju kaftan @ istilah lain baju kelawar eh..ada untuk mak budak, untuk budak2 pun ada..baju sutera pun ada..mmg best lah..:) orang pompuan kan mmg pantang bab2 jual2 nie semua kan..
So aku nie pun amik lah selai batik sutera plus baju kelawar tu..heheh..mmg lawak eh..aku nie tak penah setakat inilah pakai baju kelawar tu..nielah 1st time membeli..tu pun masih kat almari lagik..lum pakai secara rasmi lagi..baru je test aritu..senyum simpul je my hubby ngan si zarif ngk aku pakai baju kelawar tu..tak kisahlah kan..:)

Pastu kan, disebabkan aku nengok comel2 je baju kelawar untuk bebudak kecik nie, so aku pun hangkutlah satu..almaklum jelah dah ada sorang budak pompuan cimonet kat umah tu..saiz yang aku amik nie dah mmg paling kecik dah..bila sarung kat dia, still besar lagik..nengok jelah gambar2 kat atas tu..aku yang excited giler nak testkan dia ngan baju tu..last2 agaknya dia pun rimas dah..
Bila aku nengok2 zara pakai baju ni dah terbayang lak mcam rupa dia ni;

Macam master yoda..:) jangan nengok rupa yoda nie..tapi nengok fizikal yoda yang kecik n pendek, pastu pakai baju ala2 jubah nie..hehe..

Hujan yang turun...


Salam,
Petang nie hujan turun agak lebat..walaupun hujan, tapi still rasa bahang..
Zarif baru pas mandi tadi nie, and then dia nak bukak tv..my hubby pun kata "eh, yip takyahlah bukak tv, ujan nie, astro pun tak dapatlah.."
Zarif pun jawab "hmm..kita mmg tak suka hujan.."
Aku n hubby pun jawablah.."eh, tak baik yip cakap cam tu tau..kan Tuhan yang turunkan hujan ni.."
Zarif ngan muka kerek dia leh cakap "bukan Tuhan yang turunkan hujan nie.."
my hubby sambung lagi "kalau bukan Tuhan, sapa yang turunkan hujan?"
Nak tau zarif jawab apa.."Katak yang panggil hujan.."

hahahahah..serius eh..:) aku tak tau nak gelak or nak marah..
My hubby pun tak mau kalah, siap tanya lagi.."naper yip kata katak yang panggil hujan?"
"Yelah..dalam lagu tu..katak oh katak kenapa panggil ujan..?"
Alahaiii anak..my hubby sungguh2 cakap salah lah..Tuhan yang turunkan hujan..
Yip pun sungguh2 mempertahankan.."Taska yang ajar kita nyanyi mcam tuh.."
As usual lah..kids nowadays...:)

Friday, April 02, 2010

Sila amalkan untuk kebaikan..


Salam,

Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pulan suami isteri.. Memang tidak semestinya pasangan akan terus hidup harmoni sepanjang masa..Ada ketikanya suami isteri bergaduh kerana perbezaan pendapat.

Dalam islam, ada petua untuk meringankan beban suami atau isteri yang menghadapi masalah dengan pasangan masing-masing selain tidak tahan dengan karenah dan kedegilan anak.


Antaranya;


-Apabila mengesyaki suami tidak betah dan mula panas di rumah, bacalah surah Al-Imran ayat 200 setiap kali selepas sembahyang..


-Ketika menghadapi suami yang panas baran, isteri disyor rajin membaca surah Al-Anbia ayat 69..


-Suami isteri dalam keadaan tertekan dengan masalah, boleh letakkan tangan kanan ke dada sebelah kiri sambil membaca surat Alam Nasyrah sebanyak tiga kali..


-Bagi melembutkan hati anak dan isteri, si suami hendaklah membaca surah Asy-Syura ayat 19 selepas solat..


-Menghadapi anak yang degil pula baca surat Al-Ahkaf ayat 15 (juzuk 26)..


-Ahli keluarga liat sembahyang-baca lepas sembahyang surah Ibrahim ayat 40.


-Ayat untuk murah rezeki, baca surah at-Talaq ayat 2&3, dikenali juga ayat seribu dinar..

Takziah.....

Salam..

Salam Takziah pada arwah Din Beramboi dan keluarganya..walaupun bukan peminat setia dia tetapi aku mengikuti sedikit sebanyak citer dia dalam bidang seni ni..

So agak mengejutkan dengan kematiannya yang tiba-tiba disebabkan denggi berdarah..Aku dok diam-diam n terfikir Tuhan tu Maha Kuasa..Bila-bila saja, tak mengenal usia, bila dan sebab apa..
Kadang-kadang terfikir amalan aku dah banyak ke? aku dah ready ker?
ermm..panjangkanlah umur aku..banyak lagi aku nak buat nie..

Semoga arwah ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman..
AL-FATIHAH...

-masih terbayang-bayang gelagat arwah din beramboi, afdlin ngan bob lokman masa final Raja Lawak...

Thursday, April 01, 2010

Jangan fikir bukan-bukan..


Salam..
Kan semalam aku kata aku penat..so tenaga dah takder..jadik hari nie aku beli air kacip fatimah nie..favourite aku nieh..nak2 lagi bagi sejuk betul kat dalam fridge..layaannn..
Tapi kan, aku beli air nie hari nie hari khamis..Air kacip fatimah, beli hari khamis, cuaca mendung ngan sejuk2 ngan dingin nie, aku really need tenaga..
So ada tak orang fikir yang bukan2?
Masa kat ofis lama dulu, member2 laki mmg pantang..kadang2 bila aku excited citer yang aku suka air kacip fatimah nak tenaga, start lah diaorang fikir bukan2..padahal aku tak fikir apa2 pun..:)

So, jangan fikir bukan2 lah..aku mmg betul2 nak tenaga nie..hehe.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...