Friday, February 26, 2010

Salam Maulidur Rasul..

Hari ni - Jumaat 26 Februari, cuti umum satu malaysia sempena Maulidur Rasul..hari memperingati junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W.

Tak ada sebarang plan hari ni kecuali nak melawat ayah mentua kat hospital petang nanti.
Pagi ni have to go back to pt raja, hubby kena g sekolah jap..and me with the kids balik umah n cam biasa lah alasan klasik ~ kemas umah ~ seriusss..mmg kemas..semalam 2 bakul kain basuh n sidai..tak surut gak kain..sambung lagi hari ni..

oklah will continue later, pasal zara sekarang tengah sibuk main n taburkan bedak..dah tak terurus dah nie....

 

Sementara diaorang masih ada...


 aku sangat2 sayang mak & abah aku..

Maaf, tak sempat nak update pasal ayah mentua masuk hosp..biasalah orang dah berumur..so jadual pun agak kelam kabut sikit, berulang alik dari pt raja balik ke bandar..kena ada pengorbanan walaupun agak memenatkan..

Demi mak bapak..yer..perlu ada pengorbanan..
Tak kisahlah, kalau tengah kerja ke, ada mesyuarat penting ke, ada apa2 saja ke, kalau melibatkan mak bapak, semua tu aku sanggup ketepikan..unless kalau dah tak boleh elak sangat la kann..ntah la ye, aku kalau citer pasal mak bapak nie..tetiba rasa terharuuu yang amat, pastu sangat sensitif dan boleh nangis jadiknya...tambah2 lagi bila mengingatkan pengorbanan yang diaorang buat untuk aku sejak kecik sampai lah besar nie..

Apalah salahnya kalau mak bapak sakit tu, balik n jenguk..lagiklah yang duduk jauh dan bukan selalu balik..nie ada jugak jenis yang balik sekejap, nengok mak bapak kat spital cam melawat kawan n then terus balik...lagik best ada gak jenis anak yang tinggal duit jer...alahaiii, siannya..sampai ati kann..aku tak sampai ati cam gitu...orang tua susah nak cakap..mungkin kat mulut diaorang kata takper..dalam hati siapa tahu kannn..

Aku kalau boleh tak nak cam gitu (harap2 lah..), kalau boleh taknak gak zarif n zara cam gitu..kalau leh nak jadik cam adik beradik bapak aku..walaupun atuk tu terkenal ngan perangai 'one kind' but adik beradik abah very kind hearted..ada sistem giliran balik kg n sangat mengambil berat pasal atuk..aku nak cam gitu gak..buatper kalau dah tua, aku dah takleh bangun, kencing berak pun atas katil je, tapi anak balik jenguk aku cam nak taknak,nak pegang aku pun cam geli2 je, pastu bg duit riban2 n then blah cam gitu je....huaaaaa..aku tak mau cam gituuuuu..
Aku nak diaorang amik berat pasal aku...

That's why lah, orang selalu kata - mak bapak leh jaga anak 10 orang tapi naper anak takleh jaga mak bapak...-pasal cam ginilah..anak2 dah duduk bandar besar pastu masing2 dah lupa asal usul..dah lupa kat mak bapak kat kg..Tapi aku tau tak semua cam gitu..ada gak yang mmg baik n still ingat mak bapak lagi...Alamak..aku cam teremosi lak..Yeaaaa!! aku mmg emosi..ada sebab kenapa cam gini..so aku nak adik2 aku sila amik berat gak yea...Selalu ingat mak abah walaupun dah keja di kota metropolitan..One day kita akan tua..

Semua orang leh cakap sayang kat mak bapak..tapi harap boleh buktikan dengan perbuatan bila berlaku sesuatu perkara contohnya mcm sakit lah kan..sapa nak jaga kat hospital ke...takkan lah bila melibatkan mak bapak dah nak berkira sapa nak jaga kann..janganlah bagi alasan nak kerja, bz ker...helooo..alasan lain takder ker..

Sementara diaorang ada nie, sila lah jaga dan amik berat..esok lusa diaorang dah tutup mata, masa tu meraunggg bagai nak giler pun tak guna..jaga mak bapak kan dapat pahala..
Kalau pahala tu boleh dijelmakan jadik cash ke, berlian or emas mesti berebut2 orang nak jaga mak bapak, tak yah suh or paksa2 agaknya kann..tapi pasal pahala nie tak nampak, jadik orang pun buat tak tau jer..

So..hargailah orang tua selagi hayat mereka masih ada...

p/s-agaknya iklan2 petronas pasal mak bapak nie tak cukup melembutkan @ menginsafkan hati sesetengah orang kannnn....

TAKDER KENA MENGENA NGAN SESAPA PUN..LAGIPUN PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI JUGA UNTUK ADIK BERADIK.....






Monday, February 22, 2010

Perlu ke tak perlu?

 
picture from yahoo image

Perempuan perlu belajar bawak kereta..perlu pandai bawak kereta pada zaman ini..
Ingat lagi dulu time abis belajar je, abah suh aku belajar driving..semua adik beradik aku mmg kena belajar driving untuk kemudahan dan kesenangan pada masa depan..abah penah cakap "tak kisahlah kalau awak drive keta abah nie calar balar ke, accident ke, abah redha jer.." sampai camtu tau abah cakap..aku lah kot yang asik bawak keta abah accident je..dengan budak sekolah,dengan penunggang motor lagi, dengan keta lagi..huhuhu..mmg mencabar sangat...

Mak? hehehehe..mak boleh bawak kereta..amik test banyak kali tau..hehehe..bukan tak lulus..LULUS lagi, pun ada lesen lagi..cuma hati mak kecik jer..tapi takperlah..sekarang semua anak mak leh drive..

Kenapa perempuan perlu belajar? banyak kepentingannya..pagi nie ada member laki aku citer..haritu dia sakit apendiks di tengah malam..wife tak pandai drive keta..dia menahan sakit, drive sampai bandar nak cari klinik lah, sebelah tangan pegang perut yang sakit, wife dia tolong pegang stereng keta..uhhh..mcamana tuh..sampai bandar, dia tak tahan nak drive lagi, nampak kereta peronda polis, dia tahan n bagitau polis, polis drive keta dia hantar sampai hospital..see, moral di situ, wife perlu belajar bawak kereta..now wife dia baru belajar bawak kereta..kadang2 kita lupa malang itu tak berbau..

Sama gak mcam kisah aku last year, yang hubby patah tangan kan..bayangkan..kalau aku tak boleh drive keta, camana? tapi kebanyakkan orang perempuan sekarang aku peratikan rata2 boleh drive kereta..tak kisahlah kalau perempuan tu tak reti tukar tayar keta, tak reti pam tayar, tak amik pusing sangat hal2 enjin keta, malas nak bersih kan keta, (semua tu cam aku jerr) JANJI LEH DRIVE KETA..tu yang penting...lain2 perkara tu suami/mekanik boleh tolong..:)

Alamak..kita kaki bangku laa

Sekarang nie kan tgh sibuk nak karnival sukan universiti..so bz lah semua orang nak training..sapa yang minat sukan mmg bersungguhlah semua training..

picture from yahoo image
 
Dipendekkan cerita pagi nie ada member aku ajak "kak uda, jom join boling..team perempuan tak cukup orang lah.."
Alamak..main boling? Bukan taknak lah..tapi aku kan..adalah manusia kaki bangku..yang mmg tak minat bersukan..setakat jogging n cycling tu bolehlah..
Serius eh..time sekolah aku aktif berkawad saja..aku benci kawad pasal kawad penuh berdisiplin tapi aku asik berkawad je..
Tapi aku mmg tak reti bersukan..setakat lari, lompat jauh ngan lompat tinggi time sekolah dulu bolehlah..tu pun mmg terpaksa buat..

Walaupun boling tu takderlah pakai tenaga banyak pun, main lak kat tempat ber'econ' apa lah masalahnya kan..tapi tulah mmg aku tak reti..penah nengok abang ngan yana main adalah..

AKU TAK PENAH MAIN BOLING, AKU TAK PENAH GAK BERFUTSAL, JUGA TAK PERNAH BERKARAOKE (eh, tetiba karaoke lak)...DAN AKU JUGA TAK PERNAH MAIN BOLA JARING..
(eh..pernah sekali je..tu pun masa orientasi masuk itm, itu juga dipaksa..aku jadik centre yang kelam kabut dan tak tau nak pas bola kat sapa team aku plus aku dah lupa ada langkah2 kaki..arrggghh bosan..:))

Mungkin lepas nie aku akan ringan2kan diri g main boling ke..yelah bagi release2 tension ke..mungkin bleh berlatih ngan hubby dulu kot...

Jom main tiup-tiup

 

  
tgh feel nie sampai tiup recoder tu pun terbalik

 

Kecik2 zara dah sibuk nak main recoder,lum sekolah lagi dik.. korang tau tak recoder? tulah benda recoder tu, satu benda yang kita main time belajar muzik kat sekolah rendah dulu..gigil2 aku kalau cikgu muzik nak buat test muzik main recoder ni..baik2 kalau dah hafal kod A, B, C, D dan .......tiba  masa test je, berdiri depan cikgu, hilang semua apa yang aku hafal tuh...jari2 pun dah tunggang langgang..berterabur semua..
Sekarang nie ada main lagi ke recoder nie ek?

Sunday, February 21, 2010

Berderai lagi..

 

serius aku mmg nangis..bukan sebab bergaduh tapi sebab citer nie (mak dia mati pasal pokok tumbang n hempap dia ye)..tak kisahlah orang nak kata citer melayu banyak nangis ker, meleret2 ke..tak bagi motivasi ker, asik nak rasa sedih..

Aku tak kisah..lain orang lain pendapat kan..kita kena respect..tapi pada pendapat aku ler, secara peribadinya kalau cerita tu bagus dan berkualiti tak salah nengok dan jadikan sempadan ataupun pengajaran..realitinya kalau takder berlaku keadaan cam tu takder lah kot cerita cam gitu..
Lagipun kan, aku rasa kita nie orang melayu, cerita2 cam tu mmg dekat lah kat hati kita..plus, zaman nie televisyen tu mmglah medium paling utama nak menyampaikan apa saja maklumat kepada orang ramai khasnya pada anak2 lah kan..

Aku mmg nangis tak ingat ler ngk citer ni, sampai bengkak2 mata..mungkin jiwa aku nie mmg sensitif, aku suruh gak zarif nengok..yelah dari dia asik nengok chanel Ceria tak sudah, asik GBS, AFI DAN ABAH la..ntah apa2 citer lagi, baik dia nengok citer nie..leh lah terserap sikit2 pengajaran plus aku pun leh la bagi nasihat sikit2..
Mungkin esok lusa dia dah lupa, tapi kalau kita keep on remind pada dia.."ha cuba ingat cerita hari tu," i'allah dia ingat kot..
Lagi satu bukan untuk zarif je, peringatan untuk diri sendiri gak, kadang2 yang dewasa nie pun selalu lupa..sekolah pun dah lama tinggalkan, pastu takder sapa nak ingatkan diri, so melalui pembacaan ngan nengok tv citer2 yang bagus je boleh ingatkan diri yang kita nie ada mak ayah lagi..TAPI jangan nengok jer, kena terapkanlah apa yang baik kita ikut..

Mmg citer tu ada kebenaran-pelajaran jelah yang boleh mengubah hidup seseorang..serius aku menyesal main2 belajar dulu, kalau tak mungkin aku dah jadi manusia yang lebih baik dari sekarang..tulah..padan muka diri sendiri, dulu mak abah marah2 taknak dengar....1000x menyesal pun tak guna....:(

* I rate 5/5 for this drama*
 

Saturday, February 20, 2010

Asik kemass je..apa yang ko kemas sebenarnyaa?

Ntah yer..alasan kemas tu cam dah sebati kot ngan mulut aku..ringan je kalau orang tanya, kau buatper arini~kemas umah..apa plan ko esok~kemas umah..
jawapan klasik dari aku ~ ye..kemas..
Aku pun musykil..asik kemas jer..apa yang dikemas sebenarnya ek?Hari2 biasa pun kemas apa..nak kata bersih sangat pun takler gak..
Kemas pada pandangan mata aku, takder barangan berselerak..walaupun pas budak2 bermain mesti kena kemas..
Mata aku nie agak pantang nampak benda2 yang tak patut berada di tempatnya..


Contohla~kalau aku nak sarapan pagi kan, tiba2 aku ternampak suratkhabar semalam ada lagi kat atas meja ker,mainan sepah2 ke, atau ada cawan semalam kat bilik tido aku,ada botol susu budak2 terselit bawah tilam ke bawah katil ke, aku mmg takleh sarapan dulu..aku kena bersihkan semua tu dulu, baru leh makan..hmmm..leceh kan..


Weekend lak, aku akan lipat kain yang sangattt ler banyak tu..maklumlah hari biasa aku mmg tak mampu nak lipat semua baju..tak larat lerr..baju2 tu semua mmg dah mcam gunung atau pulau2 kecik untuk dilipat..ada budak2 kecik kan, hari2 baju berganti..mmg tak sanggup nak lipat pada hari biasa..
Apa lagi ek? oh, mopping ker, vacum ker, basuh bilik air ke, apa sajalah..lap2 meja ke, lap2 almari ke kan...kemas dapur lagi, susun2 tupperware yang dah bersepah2 dalam almari ker..kemas2 dan update barang dalam fridge kan..yang expired kena buang..tak leh ada dalam fridge..kang kalau termakan ke termasak ke problem lakk..


Bukanlah aku sorang je yang buat..hubby pun ada tolong gak..zarif pun aku dah latih gak tolong buat kerja..tapi mmg tulah hakikat sebenar weekend aku, mengemas saja..walaupun taklah sebersih mana..bersih pada pandangan aku jelah..lain orang lain tafsiran bersihnya kannn...
 

Friday, February 19, 2010

Cair hati..


Rasanya bukan aku je kot..mana2 ibu pun leh cair hati gak kot bila anak dah boleh kenal huruf dan boleh mengaji..sejuk hati pun yer gak..

Pagi nie sebelum g kerja, zarif boleh mengaji depan aku..bangganya bila dia dah kenal huruf2..yelah, mungkin ada budak lain yang dah kenal huruf dan dah boleh mengaji lebih awal dari dia..tak kisahlah kan..itu anak orang lain..nie anak aku sendiri..hehehe..jadik rasa kagum lak..

Dan ia akan bertambah kagum kalau ibu sendiri yang mengajar dan mengaji bersama2 anak...mmg kagum..(tetiba cam terasa sayu hati lak..)

Kadang2 kita lupa pada janji..

Kadang2 kerja mmg lerr sangat memenatkan, mana nak layan karenah2 individu2 yang berbeza perangai ngan kita..yang tu perangainya gitu..yang nie perangainya cam gini lak..yang tu lak tak reti bahasa..

kadang2 rasa lak nak marah bila kerja2 yang patut leh habis dalam sehari tapinya tertunggak, plus dtg lak kerja2 lain ataupun kerja2 yang bukan kerja kita, tapi kita kena buat..
Kita kan manusia jer..semua manusia ada perasaan..so tak salah kalau kita rasa nak marah, nak tension kan..tu adalah lumrah..
Tapi aku selalu ingatkan diri supaya profesional, dan berfikir positif..mmg boleh marah tapi aku takmau marah pasal aku baik..(hehehehe)
Memanglah tertekan tapi kan itu part of life and works..lagipun bukan selalu..sometimes tekanan tu perlu dalam hidup pasal nak jadikan kita manusia lagi tabah..

Cuma, kalau agak2 aku mcam dah lupa diri..aku selalu ingatkan diri..
"huda, dulu kau takder kerja..susah nak cari kerja.."
"baper banyak surat mintak kerja kau hantar dulu?"
"baper banyak tempat kau gi interview dulu?"
"dulu, kau selalu janji, kalau dapat kerja, taknak memain, nak kerja sungguh2.."

So, peluang dah dapat..dapat naik gred lagi, naik gaji..takkan nak kerja memain kan..
kenalah bebetul..so aku mmg selalu kena ingatkan diri supaya tak mudah lupa..
ingat asal usul aku yang susah nak kerja dulu after grad..

Nie dapat kerja kerajaan lagi, dah tentu2 terjamin hidup..
so, jangan lupa diri k..


Thursday, February 18, 2010

10 RAHSIA MENJADI ISTERI YANG BAIK



Hormati suami
Prihatin pada perasaan
Jaga tubuh badan
 Sentiasa berkomunikasi
 Jangan tolak permintaan seks
Jadi teman berbual
Menilai diri
Menjaga amanah suami
Belajar menghargai
Patuh pada agama 

aku masih lagi memperbaiki diri dari masa ke semasa..belum cukup sempurna lagi dan tak mungkin jadi sempurna..
 
~sumber dari Mingguan Wanita~

Nak bercuti tapi kena plan betul2...

Aku nak g bercuti lerr..
Tapi ntah bila..i'allah nanti ler..
agak2 kerja dah settle..
keadaan dah tenang..
budak2 sihat semua..
duit opsyen pun dah dapat..hehehe..
Nak g mana?
tak tau..
TAPI kalau boleh nak selain dari
PD, MELAKA or KUALA LUMPUR..

nak cari angin kat tempat lain..
mana?
kat KUANTAN
ok tak?

serasa2 sapa dah g situ
leh lah bagi pandangan ek..

TQ..

Wednesday, February 17, 2010

Cerita tentang kucing

 
 


Kadang2 kan aku dah rasa umah nie mcam umah kebajikan kucing pun yer gak..naper? sila lihat gambar atas tu..
tu sampai 3 ekor kucing makan tu..yang kira mcm layak dan diluluskan cuma sekor jer..tapi yang lain tu tak diundang pun..tapi atas dasar perikemanusiaan kan, ngan jiwa pun dah mmg suka kucing jadi relakan jelah..hehehehe..

Kira sekarang bajet untuk makanan kucing mmg dah masuk list lah..tapi beli yang biasa2 jer..hubby tukang beli makanan, zarif tukang bagi makan, zara tukang..ermm tukang apa ek? tukang kacau kot..marah2 kucing kalau makanan tak abis @ marah2 kucing yang tak patut datang umah nie..:) aku tukang apa?
Aku tukang peratikan jer..

Yang zara pegang tu kira senjata dia..senjata kalau kucing2 dah start nak masuk umah..kalau boleh mmg aku pantang kucing masuk umah..tapi kadang2 'ter' masuk gak... 

Walaupun banyak tapi kalau kucing2 nie berkelakuan baik takper..aku leh terima lagi as long semua tak melepas merata2...

Berjalan-jalan di taman (tasik y)

Sebenarnya kan zarif nie dah berkali2 mengajak aku ke taman, juga dah berkali2 aku nie berjanji tapi tak ditepati..ada je alasan aku yang mmg tak boleh dipakai langsung..so alang2 cuti CNY baru2 nie, rasanya dah tak boleh lagi beralasan nie..sian kat diaorang..

Kat bp nie, mana jelah taman yang boleh g kan..yang ada tu lah tasik y..tak pun dataran penggaram..tu jelah kot..tak kisahlah kan janji budak2 boleh jalan2 ngan main2..

 

  

  

  

  

  


Bila nengok dunia budak2 nie, alahaiii seronoknyaa...mainnnnn jerr...mmg takder masalah langsung..bestnya jadik budak kecik nie..dunia yang penuh warna warni, hanya keseronokan semata..

-gambar hanya biasa2 saja kerana diambil menggunakan camera hp..:)

Sunday, February 14, 2010

Tarian Singa

Banyak lak entry aku buat time cuti nie..takperlah, dah takder kerja kan..update blog je lah...

So, misi utama hari ini adalah mau cari tarian singa..memandangkan kawasan umah mak nie, banyak umah orang cina, maka kitaorang pun pasang2 telinga gak lah, kot2 terdengar bunyi gendang ker kan..aku mmg suka nengok tarian singa nie, rasa cam bersemangat lak..hahaha..
Duduk2 dekat umah mentua tadi, terdengar bunyi gendang.."yeay..ada tarian singa lahh.." berlari aku nie ngan budak2 termasuk hubby sekali..:)
Tu namanya semangat 1 Malaysia kann..
Tak jauh dari umah mentua, dekat je, tapi pasal tak puas hati sanggup aku suruh hubby drive keta berenti depan umah orang cina tuh..kata parents mentua aku tuh umah tokei kedai emas..ohh..tak kisahlah..mmg pun org2 cina kaya je yang mampu kot nak upah tarian singa nie..

Suka zara ngan yip (walaupun yip takut sebenarnya, dalam keta dia berani lah..) tapi sayang tak dapat amik gambar, kamera bateri dah kong..hp tertinggal kat umah...tu pun banyak tul soalan dari yip;

"kenapa singa tu masuk umah?"
"dia nak amik angpau lagi satu eh kat umah?"
"mana angpau dia kat luar?"
"angpau dia yang dalam sampul tu ker?"
"dia tak sampai ke nak amik angpau kat luar tuh?"
"ibu, singa tu ada tanduk ehh?" (tak perasan lak aku)

ohhh..banyak sangat soalannya..tak larat nak jawab..actually aku pun tak berapa clear pasal tarian singa nie..tapi baru jap nie surf internet cari maklumat..
tadi masa kat umah cina tuh, aku nampak diaorang letak van unser ngan pintu van tu semua terbukak, and then singa tuh pun dok menari2 kat setiap pintu tu..nak masuk van dah tentu lah tak muat kann..pelik gak kenapa nak menari kat situ..hubby tanya tau tak kenapa? selamba je aku jawab.."nak halau hantu kott.."

Kira hampir tepat kot..hehehe..kalau tarian singa selatan nie biasanya dipersembahkan untuk membuang semangat jahat dan upacara meminta tuah..
(maklumat dari internet)..

Dan..yang pasti kostum singa selatan mmg mempunyai tandukk...(betul la apa yang yip nampak..mmg ada tanduk..)

 
picture from yahoo image



Tak kisahlah apa alasan pun..

Tadi aku, hubby n budak2 g cari makanan..mak abah takder kan, diaorang g melaka..plus hari ni cuti am kan, maka aku pun cuti gak dari memasak..hehehe


Jadik cari makanan pun kat2 area carrefour nie.. kebanyakan kedai2 mmg tutup..sambil pusing2 tu, aku ternampak lah ada satu kafe cina nie tak tutup..tak silap aku, kafe tu pun mcam baru beberapa bulan bukak..so aku pun tanyalah hubby..

"naper kedai tu tak tutup ek?" aku agak musykil lah gak kan..

yelah biasanya cina nie time diaorang nak cuti panjang time tahun baru cina nie je..lain hari semua kerjaa...
"oh..agaknya kedai tu tak balik modal lagik..tu pasal dia tak tutup.."

"ok.."
alasan tu mcam boleh diterima lah..:)

pastu jalan lagi..pusing lagi..terperasan lak ada 1 kedai makan cina yang dah agak establish lah kan..pun tak tutup gak..

ramai pulak orang dalam kedai tu kan..
"ha..kedai yang nie lak naper tak tutup? tak balik modal gak ker?" :)

"erm..oh mungkin yang nie anak2 dia tak balik, tu pasal dia bukak kedai.."

oklah abang..

so, tak kisah la apa alasan sekalipun..

dah memang kaum mereka dilahirkan untuk berniaga..agak2 sehari tutup berapa rm yang diaorang terlepas kan...





Haram tau...

 

Hari nie kan 14 Februari 
Chinese New Year = Valentine..

semalam kan berbual la ngan hubby sesambil selak suratkhabar...
bla..bla..bla....bla....tup..tup..termasuk lah topik valentine..

maka hubby pun berkata sambil bertazkirah..
"ha, takleh sambut valentine nie..haram tau tak.."

aku yang tengah baca paper nie berkerut2 lah..

"so? apa masalahnya?"

"takderlah nak ingatkan jer..hukumnya HARAM...
takut nanti kang awak tanya2 saya 
takder ke hadiah untuk valentine nie?"

"ermm?"
apakah maksud statement abang tu??

takder maknanya lah abangg..

takder nya nak sambut2...

kalau aku dah tau hukumnya HARAM, takkanlah aku sibuk nak sambut ngan nak mintak hadiah..lagipun takyah tunggu valentine...
kalau aku rasa nak hadiah, aku mintak jer..boleh ke cam gitu?
itupun lum tentu dapat kan..heheheh

Lagipun hari2 aku berkasih sayang sesambil bercakarannn..ngehh..ngeh..ngeh...:) 

Kejaaaammmmmnyaaaa..!!!

Beberapa hari nie baca paper agak SENTAP sikit...tak suka nak baca tapi terpaksa gak baca...

Pagi minggu nie pun sama..SENTAP lagi..taknak baca..tapi kalau dah berita tu kat muka depan terpaksa gak baca...
Kenapa yer manusia? Kenapa zalim mcam tu? Dah kurang akal ker? atau takder akal langsung? 

Takder jalan lain ker selain dari membuang or membakar? Why? Ramai lagi manusia2 yang perlukan anakk...Sekalipun tak suka, tak bersedia, tak rela nak terima kelahiran tu...bukan mcam tu caranya..
Ada banyak tempat korang boleh bagi or tinggalkan..kenapa biarkan dia mati?
Kenapa biarkan kena hurung semut? kenapa biarkan terbakar? kenapa dan kenapa? 

 
 gambar dari kosmo..dlm bulatan bby dibakar

Tak taulah kan...i'm so sad..:(( tak dapat nak dibayangkan keadaan bayi yang mungkin menangis kesejukan, kelaparan, kesakitannn...oh my god..

Takper..hukuman dunia mungkin korang terlepas tapi bukan hukuman di akhirat kelak..
Biarlah bayi tu terseksa sekarang tapi Tuhan dah janjikan ganjaran syurga buat mereka...

 
my 2 little precious forever n ever..



 

HAPPY CHINESE NEW YEAR!!


GONG XI FA CHAI!!!

pasal tahun baru cina maka aku tulis pakai kaler merah yer..baru ada onggg...hehehehe..

this year adalah tahun.....



yerr..tahun harimau...

so, to all my chinese friends kat fb wish u all very happy chinese new year...

Banyak tul buah limau aku dapat kali nie, berlonggok dalam fridge..tak larat nak ngabiskan...

So, saya mau jejalan arini mau kejar itu tarian singa @ naga, mau tunjukkan pada zarif dan zara...actually aku yang teruja niee...



Friday, February 12, 2010

Layan gambar jelah..

 

  

 

Kau jaga badan ker?....

Semalam alkisahnya aku adalah berchatting ngan one of my friend di fb..chit chat2..lama takjumpa kan..so dia pun cakap ~ 'kau jaga badan ker? aku nengok badan kau maintain jer...'

'Ha? jaga badan?' hmmmm...seriously aku tak jaga badan atau istilah lainnya diet eh..serious tau..plus aku rasa bukannya aku nie kurus sangat pun..mungkin baka dari mak kot..so tq to mummy..heheheh..aku makan apa saja..mmg lah betul sebelum kawin berat aku around 43-45 kg jer..pakai jeans pun saiz pinggang 24-25 tau..ohhh bangga ok..tapi tu time bila..tu zaman 10 tahun lalu...

bila dah kawin dan dah ber 'anak', totally berat akan naik yer..so aku mengalami pertambahan berat badan secara natural..:) cuma mungkin tak berapa perasan kot, bagi orang2 yang dah lama tak jumpa aku..masa mengandung anak pertama, dari berat asal aku 43kg aku cuma naik 9kg sahaja ke 52 kg..see, sikit kan...tak taulah apa yang aku makan..
mengandung ke 2 pun lebih kurang jer..dari 45kg, tambah 8 ke 9kg jer..so mmg tak banyak naik..nurse pun sampai marah..'kalau berat awak tak naik saya hantar awak ke klinik pakar..'

So, aku mmg takder lah pantang2 makan, CUMA....dari dulu lagi mak mmg cakap aku bukan banyak makan..jenis yang bukan pemakan..
kalau aku rasa taknak makan, aku mmg tak makan..kalau kat dalam iklan ada tunjuk iklan2 makanan ker, aku rasa aku cam biasa jer, beza lak ngan hubby n zarif yang berkali2 akan kata ~'issshh...sedapnya makanan tuuu..'hehehehe..

aku juga bukan peminat coklat or ice cream..bukan tak makan langsung tapi jarang2 sekali..ice cream mcd pun tak minat sangat..makan gak tapi kalau takder or tak makan pun takper..sampai dr pun ada cakap aku nie hilang nikmat dunia..oh yer ker? tak kisah lah kan...dan aku pulak ada masalah lain, bila aku makan terlebih sangat, totally perut aku akan rasa lain dan aku penah muntah2 bila aku terlebih makan..aku bukan jolok makan ke apa tau..tapi aku terbayangg jer dah boleh muntahh..

terpulang pada diri sendiri la kan..serious aku tak penah rasa diri nie kurus..sama jer..berat aku sekarang 48kg..aku rasa ada ramai orang lagi yang lebih kurus dari aku walaupun dah ber'anak'..lagipun zaman sekarang nie mcam2 produk ada untuk kuruskan badan kan..so dah senang lah..
zaman sekarang nie zaman penyakit..makan lebih pun kena penyakit, kurang makan pun dapat penyakit, tak makan lagilaa dapat sakit...

Aku pun bukan orang yang tepat untuk beri nasihat ttg hal ni, so tepuk dada tanya selera ok..

Thursday, February 11, 2010

Kisah di hujung minggu lalu..

Hujung minggu lalu, takde plan apa2 KECUALI plan gunting rambut saja...gunting rambut aku dan budak2 jer..
Dan tempat aku gunting rambut nie sama jer dari zaman sekolah dulu..dan aku rasa cina gunting rambut tu mcam tak tua2 lak..sama je muka dari dulu sampai sekarang, dan rambut dia pun takder uban2 pun..hahahahah..(mcam lah aku nak menilik rambut dia kan..)
So, sebelum cina tu bercuti raya cina marilah kita pergi menggunting rambut dulu..aku nyer fesyen dari dulu sampai lah sekarang nie sama jer..takder beza pun..malas nak fikir..yang penting mesti pendek pasal hubby tak suka aku rambut panjang.. kenapa?? pasal dia suka berimaginasi yang bukan2..lain orang lain citarasa ek..plus aku sendiri yang suka berambut pendek sejak abah penah kata muka aku selekeh je bila bela rambut panjang..(dan aku sangat bersetuju dengan statement abah tu..:)) 

Dan yang best sekali, aku tak yah nak pangku zara bila dia nak gunting rambut pasal cina tu dah suh dia duduk sendiri..hehehe..cam tak caya jer...


 
  

Bila zara dah start gerak2 je..cina tuh terus sound..'adik duduk diam..duduk diam...nengok mak tu..nengok mak..' maka aku ngan zarif pun memulakan aksi yang bukan2 nak menarik perhatian zara..dah terasa cam badut pun yer gak..hehehe..

Wednesday, February 10, 2010

Kalau dah tau tak baik naper buat...

Dah tau jalan kat area parit raja nie berisiko dan bahaya naper lah tak suka pakai tali pinggang keledar time bawak keta tu?

~pasal aku rimas ler..macam terkongkong je rasanya....


Dah tau kalau lambat g kerja, slide kad mesti tukar kaler n lewat je, naperlah tak mandi siap2 n g kerja awal?

~pasal rumah dekat jer..dalam 5 minit leh sampai..(tapi selalu tersasar..) selalu 5@10 minit sebelum kul 8 pg dah sampai..okler kan..


Dah tau kalau kurang minum air masak kan tak elok untuk kesihatan, naper tak minum 8 gelas sehari?

~pasal tak rasa haus pun..

 

 ******************************

So, ini adalah antara perkara2 yang hari-hari aku buat..yang aku tau tak elok tapi aku amalkan...so it is not good....
Hari-hari juga aku nekad nak berubah, but it's still the same..
Tapi takper...esok, i'allah aku akan berubahh...:) 

Tuesday, February 09, 2010

Happy Birthday to Nasya..

 

Happy 3rd birthday to Nasya..Maklong ingat tau hari nie bday nasya..tapi lambat sikit nak masukkan dalam entry nie..
So sekejap je nasya dah besar..dah memanjang dah..
Semoga jadi budak yang ceria, comel, baik, bijak dan dengar kata ibu ayah ok...
 

Swinging mood...


Yer, 2 hari nie mood agak lari sikit..tak tau naper ek? tapi aku still boleh berfikir mengikut kewarasan akal..bukan mengikut emosi..
Aku tak kisah saja..(itulah aku..)..kalau orang lain nak baca blog nie aku tak kisah..aku ok jer..lagipun bukan aku sorang yang ada blog kan..ramai orang pun ada..masing2 suka menulis nak luahkan apa yang patut kan..so do I..
Cuma kan..gambar2 dalam blog nie semuanya personal punyer...so kalau dah kata personal tu kenalah mintak izin dulu kan..
Tanya dulu..terus terang kata..aku mmg tak suka bergambar, that's y takderlah gambar personal sorang2 dalam nie..mmg aku tak suka..semuanya mesti ada anak, kalau takder anak, ngan hubby, kalau tak ngan adik2 ke, ngan sesapa lah..tak kisah..
so agak terganggu sikit bila nengok gambar kat blog orang amik mcam tu jer...walaupun untuk urusan kerja..tak mintak banyak..mintak izin jer...
so itu jerlah..lagipun aku nie bukan jenis nak marah2..cuma terganggu je....lagipun aku paham, once dah terjebak dalam dunia it nie, kita kena face up all the risk..dunia internet ni kan tanpa sempadan...
Kalau boleh kita respect each other ok...So, i try to be relax n think more positive...:)

Thursday, February 04, 2010

Alamak, jerawat lah!!


Pagi nie aku belek2 muka, ternampak ler 1 jerawat..isshhh..tak suka tul ada jerawat nie, atau kata english nya pimples..i hate tau..tapi mungkin jerawat nie tumbuh pasal aku stress kot..huhu..nak kata period, tak ler pulak..nasib satu jer..tapi kan aku nie mmg tak suka gelembung2 kat pipi..tangan lak dah gatal je sentuh2..so apa lagi..mari kita picit jerawat tuhh..
Syiokkknye picit jerawat..dah settle..setakat 1 je tak jadik hal lahh..hehehehe..
Tapi kan, masa sekolah2 dulu aku mmg takder jerawat..aku nyer masalah jeragat jer..ada bintik2 hitam kat muka...kira time sekolah tu kulit aku tu licin ler..abah penah kata muka aku cam kulit telur..bangga giler...kawan2 sekolah pun penah kata 'kau pakai pencuci muka apa ek huda? kulit kau licin lah..takder jerawat pun..'
senyum je aku..riak lagi..tapi tak tunjuk depan kengkawan..dalam hati jer..

Tapiii..Tuhan kan tak suka riak ek..padan muka aku..tengah2 tunggu keputusan SPM..di saat2 umur aku yang muda remaja, yang patut2 nak jual saham nak cari boyfren tu kan...masa tu lah pulak jerawat nie nak kuar..
Aku ingat lagi time tuh, pagi  minggu kot..aku bangun tdo, pastu nengok muka kat cermin ada bintik2 merah yang banyak kat muka..time tuh aku cam pelik kot..kena chicken pox ker? masalahnya bintik2 merah tu kat area tengah2 dua2 pipi aku...uiiiii..sakit jiwa dah time tuh..tapi masih tenang lagi, aku g tanya kat abah yang tengah baca paper masa tuh..'abah, nie apa ek kat pipi kak uda nie?' abah nengok n terus jawab 'oh, jerawat tuh..'dengan kadar yang tenang dan terus sambung baca paper..
Haaaa?? jerawat? biar betullllll....serius time tu aku mmg tak leh terima...abis dah muka kulit telur aku..aku ingat lagi time tuh tahun 1997..saham aku terus turun giler..mmg takder sapa lah nak ngorat aku..heheheheh..
So, kalau tak silap aku, hampir 3 tahun kot, jerawat aku agak kritikal gak ler, pencuci muka bertukar2..semua salah pencuci muka..aku lak tak suka jerawat timbul2, suka picit2..suka giler bila isik jerawat tu terpancut2 kena kat cermin muka..satu kepuasan la kononnya..pastu amik kau, bekas jerawat tak ingattt..
tapi jerawat aku start ok, bila aku guna sabun susu kambing, Belina tu..mmg bagus tau..terus kurang..lagi ok, bila aku masuk uitm aku guna tawas lak..lagi ok muka aku bila aku kawin...hehehehe...

Tapi sampai sekarang bekas jerawat tu adalah gak..tapi kira ok lah..boleh cover2 ngan foundation ke compact ke..lagipun dah kawin...dah tak kisah dahhh...:)

Tuesday, February 02, 2010

Zara dah besar

Usia Zara dah nak masuk 1 tahun 3 bulan..so apakah perkembangan anak dara aku sorang nie?
Ermm...zara adalah seorang budak pompuan yang ganas sikit (suka pukul & ketuk orang sesuka hati), moody, tak boleh kalah dengan abang dia, suka berebut barang dengan abang dia gak, suka kucing, tak suka makan ubat..

 

Alhamdulillah kesihatan dia makin ok..tapi budak kecik kan, selalu lah kena bersedia if anything happen..pengalaman lalu aku jadikan sempadan dan pengajaran..apa2 pun aku mesti kena alert tak kiralah penyakit dia tu berisiko rendah atau tinggi..jangan leka dan terus bawak ke hospital..
Betul kata orang~salah satu ubat untuk hilangkan stress adalah budak kecik..bila nengok keletah zara di usia ini buat aku rasa tak sabar nak balik umah..kerja banyak pun boleh rasa terubat..tambah lagi bila dia dah pandai mintak susu (dia tak cakap, tapi dia tunjuk je nak botol susu..), berlari sana sini, bila dia ketawa semua tu buat aku rasa bahagia tak terkata...:)
Lagilah dia budak pompuan, time shopping adalah time yang paling best..hehehe..serasa2 sapa ada anak pompuan mungkin perasaan dia sama kot ngan aku..

Ok, agak2 kan zara nie muka sapa ek? abah dia ke? ibu dia ker?


 

 

Apa yang zarif belajar?

Dah hampir sebulan lebih zarif pergi sekolah, so apa yang dia dah pandai? Hari-hari aku tanya~yip, apa yang yip belajar kat sekolah? jawabnya ~tak tau..
Hari-hari tanya jawabnya tak tau..nie belajar kat sekolah ke tak nie?
So, secara psikologinya aku kena tanya slow2 dan baik2 kat dia..nak kata tak belajar, mustahil lak kan..pasal kadang2 telinga aku nie dapt tangkap dia nyanyi2 lagu nasyid, berzikir (zikir yang mudah2 ler..) ngan mcam2 lagi..
Rasanya budak2 zaman sekarang nie mmg tak suka ek kita tanya2 banyak2..jadi kenalah pandai kalau nak tau apa yang dia belajar..
Lagi satu, hari2 gak kena tanya ada kerja sekolah ke tak? setakat nie alhamdulillah lah, dia jujur ada kerja sekolah dan dia buat..
Macam malam tadi, dia ada kerja sekolah kena mewarna, tapi dia buat mcam comot sikit ler..so aku suruh dia tanya ayah dia..maklumlah ayah dia kan cikgu seni, lagi terer bab2 kaler2 kan..
cikgu dia suruh kaler campur~biru campur merah jadik kaler apa=kaler purple kan..dia kaler, tapi tak lawa sangat ler..so ayah dia tolong kaler kan sikit2, tu pun dia leh sound ~ eh takper..tak payah buat lah abah..nanti cikgu kita tanya tau, sapa yang buat..biar kita yang kaler..cikgu kita suruh kita yang kaler, bukan abah...
Punye lah baik dan jujur punya anak..kalau aku, takperlah abah..kalerkan lah...(jangan jadik cam aku..:))


Lagi satu, hari2 gi sekolah, aku kena bagi zarif duit RM1..kalau ikutkan mmg dia tak pandai guna duit pun, tapi dia guna duit tu untuk beli kacang (pasal cikgu dia jual..). Kacang tu bukanlah harganya RM1, harganya cuma 30sen jer..so setiap hari zarif akan bagi pada aku duit balance 70 sen tu..yang peliknya tak jemu2 makan kacang..
Semalam dia cakap ngan aku ~ kita nak belikan ibu kacang, tapi cikgu kita tanya~nie awak nak beli kacang untuk awak ke kawan awak?~kita cakap ler untuk kita..cikgu tak tanya pun untuk ibu ke tak? jadi kita tak belikan lah untuk ibu...huhuhu...

Kesimpulannya aku happy ler, zarif ada perkembangan dalam proses pembelajaran..yang penting dia masih bersemangat nak pergi sekolah, harap2 semangat nak belajar tu tak luntur sampai bila2..dan aku sebagai ibu akan terus bagi sokongan dan nasihat yang tak berbelah bagi...

Kursus oh kursus..

Kalau dah namanya kerja kerajaan perlu lah attend kursus kan..bulan Januari dah berlalu, dah masuk bulan Februari dah nie..masih lum pergi any kursus lagi..boring ler kalau g kursus yang serupa jer, mcam kursus pekerja cemerlang la, kursus menangani stress ler...kursus yang banyak cakap nie..boring..dah lah nak kena attend kusus nie semua nak cukupkan 40 jam..
So, masih lagi menunggu kursus apakah yang best untuk di 'attend'..maybe nak amik kursus yang banyak guna praktikal dan guna komputer..lagi menarik kan rather than bercakap je...
kalau boleh nak abiskan kursus 40 jam sebelum pertengahan tahun nie..kalau boleh la..ingat nak g kursus luar kawasan, tapi rasanya susah lak pasal bajet banyak kena potong nie...hmmm...
Nengok la camana...yang pasti kena gak g kursus.......kursus oh kursus..

Zarif n Nasya bday party..

 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 

Actually takde tema khusus time bday party nie..tapi khas untuk zarif kitaorang mmg saja pakai kaler ijau ala2 ben 10 theme ler, keknya pun ben 10 gak..pastu present nya pun majoriti ben 10 semata..suka ati ler..heheheh..tq for those presents..
Nasya lak konon2 temanya mickey (ye ke?) pasal kek nya ada gambar mickey mouse..:). Pastu agak nasya gegirl, presentnya pulak semua kaler pink..heheheh..
tq..tq yerrr...

-ada gambar2 yang aku tak leh bukak folder nya..especially gambar kek dan time potong kek..why aa?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...