Tuesday, August 31, 2010

Tak siap lagi..takder apa pun..

Salam,

Hari ni dah 21 Ramadan..Kurang 10 hari lagi Syawal bakal menjelang..ermm..sekejap je masa kan..macam tak puasnya puasa..
Minggu depan mrhubby n zarif dah start cuti..waa, sangat best..aku, kerja seperti biasa. Persiapan nak raya?
Takder pun..huhu..Kali ni cam takder hati sangat la..memang rasanya cam malas giler nak buat persiapan..aku dah siapkan untuk budak2 la..untuk aku ni satu apapun takder, baju raya pun serius takder, mungkin last minit aku beli la..tak beria pun..Tempah kuih? Ada lah tapi lagi sikit dari tahun lepas..rasa-rasanya 2 jenis je kot..haha..sapa datang umah aku kat pt raja ni kunyah kerepek jelah ok.

Disebabkan minggu depan minggu terakhir before raya hari jumaat, maka aku perlu buat 5S kat umah ni..SISIH, SUSUN, SAPU, SERAGAM, SENTIASA AMAL...
hohoho..mampukah? Tuhan, sila bagi kekuatan pada diri aku menempuh hari2 yang akan datang..

Selamat Hari Kebangsaan

Salam,

Hari ni cuti umum..duduk umah saja2 rehatkan diri..pastu ajak zarif n zara nengok sambutan hari kebangsaan ke 53 kat tv je..hihi..seronok..kalau lah boleh ada kat stadium bukit jalil..:)

Aku bangga jadik anak malaysia, bersyukur dan menghargai segala2 yang ada hari ni..alhamdulillah..
Hari ni gak terima berita yang tak best..
One of UTHM staff meninggal dunia semalam, innalillah..muda lagi sebaya ngan aku..Kematian tanpa diduga, memang sedih..tambah2 lagi dekat nak raya tambahan pulak arwah baru kawin bulan februari aritu..alfatihah..
Lepas tu, one of student sekolah mrhubby pun meninggal semalam sebab accident..innalillah..

Kita memang tak boleh jangka..kadang2 kita rasa kita dapat raya ngan orang tersayang tahun ni tapi Tuhan lebih mengetahui segala2nya..
Peringatan untuk diri sendiri, ajal tak kira umur n bila..hargailah orang tersayang di sekeliling kita....

adik senget2 nak terjatuh kena tolak separuh dari badan yip..

Monday, August 30, 2010

Aktiviti di hujung minggu

Salam,

Semalam takder ke mana2 melainkan balik umah mak n mentua, tapi tak berbuka kat mana2 umah pasal memang dah plan nak buka kat umah sendiri..
So balik umah mentua pasal mrhubby nak tolong 'vacum'kan umah mak dia..anak yang baik..:)

 sedut habuk tu bang.......

zarif ngan wheelchair tok bah dia..

naper zara?..

Balik dari umah tok bah n tok mak, teruss mrhubby nak g basuh keta..sekarang mrhubby dah gian nak basuh keta kat 1 tpt nie, murah pun murah pasal tak amik semua pakej..basuh luar je ngan wax tayar je..hehehe..
Ni automatic car wash la..aku pun tak tau kat bp ada tempat ni selain station minyak yang ada provide this kind of car wash la kan..selama ni hantar basuh pun manual je..ala, senang citer kitaorang nie jakun la kan..hahaha..
Abis mrhubby angkut kitaorang dok dalam keta..aku pun suka la..kata jakun kan..:)





Apa nama tempatnya aku lupa..tapi yang confirm lepas tasik merdeka, jalan depan lagi..kira dah nak dekat la..hehe..3.50rm setakat cuci je, wax tayar tambah 1rm, kalau nak vacum semua dll adalah tambah lagi..kira ok lah..setakat ni dah 2 minggu berturut2 mrhubby g sini..minggu depan perlu ke sini lagi kah? hehehe..

Lepas cuci keta, balik umah mak..erm, rugi tak amik gambar kat umah mak..banyak yang menarik..so this year, sapa2 nak beraya jumpa aku ke, g umah mak eh? jangan g umah aku tak best..hihi..umah mak bestt...memang betul cam nak raya...zarif pun asik cakap nak g umah tok zu..:)
Aku sampai je mak tengah buat tart gulung..cam biasa..all time favourite..tapi mak kata itu je kuih raya mak.. ye ke? cam tak caya je..hihi
Oklah..aku stop sini dulu..banyak lak citer..tata..

Kekanda Adinda - Atilia & Monoloque ( with lyrics)



Layan jap lagu nie..very sempoi n catchy..:)
Kalau audio tak baper nak best, sorry la...huhu.

Ada mood kembali

Salam,

Since zara sakit last week, aku tak berapa ada mood nak memasak, yelah kan nak layan karenah dia lagi. Dia baik sakit, aku lak sambung..jangkit dari dia kan..even selsema sampai sekarang pun tak baik lagi..so bertambah lagi takder mood nak masak2..

Sabtu, aku cam nak kembali masak la kan plus 2 hari sebelum tu pun aku buka kat umah mak..jadi tangan ni dah gatal dah nak pegang senduk bagai..Nak masak tapi bahan takder so mintak tolong suami carikan ikan pari dan bahan2 lain yang sesimple je lah kan..
Aku pun masaklah asam pedas pari, favourite sampai bila2 pun..tapi kan cam tak puas ati sangat..rasanya cam ok tapi tang ikan tu yang tak baper ok..spoil the mood..:( Tapi bila tanya zarif ok ke tak, ok je memanjang..tapi kitaorang makan jelah kan, takmau membazir, as long as tak sakit perut ok..
Pastu kan aku ni kan suka dessert2 semua ni, ala buat2 rasa kan..so tengok2 bahan yang ada kat dapur boleh la nak buat puding kastard yang biasa tu kan yang makan ngan kuah tu..
So excited la ni buat..bukan pertama kali dah banyak kali dah..
Rupa cam cantik gila..masuk bekas2 semua memang cun la..dah perasan2 kalau ada lebih leh bagi kat mak ke mak mentua ke..
Dipendekkan cerita lepas buka, aku pun teruslah nak rasa puding tu...K.E.C.E.W.A.
Apalah malangnya nasib aku, boleh puding tu jadik lembik..tak keras pun..bila keluarkan dari bekas macam hancur n lembik2..apa ke halnya ni?? Bengang gilerr beb..
Yang lagi tragis, ada lak antara puding2 aku tu leh jadik keras cam ais...dah cam aiskrim dah..aku confuse..sampai tak leh tdo aku pikir apa masalahnya? Aku siap nengok resipi banyak kali, salah kah aku? or salah resipi kah? salah sapa nie? Aku siap fikir ni aku letak tepung jagung ke tepung kastard ni?..huhu..last2, time sahur dengan rasa frust aku buang semua puding tu..pasal tak tau nak watpe..

So hari ahad semalam aku pun bangkit..chewahhh, bangkit ngan penuh semangat..aku cuba buat triffle, ikut resipi chef hanieliza tiru dari buku resipi dia...:)
Inilah hasilnya...


At least perasaan aku pulih dari peristiwa pahit ari sabtu tu..hihi..triffle biasa je..tapi oklah..cuma bahagian agar2 kat atas tu keras sangat kot..huhu, dalam resipi kata 3 sudu makan je serbuk agar2, tapi aku tak perasan, aku letak sepeket..tapi takper..tak menjejaskan pun..janji sedap ngan tak sakit perut..
Ok, sapa nak rasa jom raya umah aku..:)

Friday, August 27, 2010

Akan dipos


Salam,


Mak tanya bila? Akan dipos mak..jangan risau..
Mak memang risau sangat selagi anak2 tak pos kad pada atuk kat kampung..
I will, i'allah setakat ni tak penah tak bagi, terlewat penahlah..
Harap2 by today sempatlah dipos, semalam balik umah mak jap pun baru sibuk amik semua add pakcik makcik...
Address atuk dah dalam kepala je..:)
By the way, aku dengar harga setem untuk pos surat semua dah naik ke? bukan 30 sen lagi eh?
Abis kalau nak pos kad raya baper sen or baper rm?
Karang aku letak setem 20 sen ke 30 sen, tak pasal2 tak sampai kat kg, naya je...kalau letak 50 sen selamat sampai tak?....



Thursday, August 26, 2010

Petronas Merdeka 2010



Salam,
Asik fikir hari raya je sampai terlupa bulan nie adalah bulan kemerdekaan..maklum jelah puasa kan..:)
So kat ofis dah bergantungan jalur gemilang..meriah..meriah..
So sempena kemerdekaan yang ke 53 pada 31 Ogos nanti..silalah layan iklan petronas ini..buatlah kesimpulan masing2..tak salah kan, lain orang lain kesimpulannya..

1 Malaysia..:)

Settle satu2..

Salam,

Memula sekali nak ucapkan terima kasih pada kerajaan pasal bagi duit raya pada kami kakitangan kerajaan..:)
Terima kasih lah bebanyak..sebenarnya tak mengharapkan pun, tapi bila dah dapat tu, alhamdulillah..:)

Mak dah pesan aritu kalau nak beli apa2 better sebelum puasa..
Tapi aku tak sempat plus konon2 kalau beli sebelum posa tak rasa lah aura nak raya..
Padan muka untuk diri sendiri..huhu
banyak benda tak settle lagi..
Jadik settle satu2 dulu..
Priority dah tentulah untuk anak-anak..

Sandal raya zarif & zara = settle
*Baju raya zara = separa settle
*Baju raya zarif = belum settle

* Baju raya tu maksudnya selain dari baju kurung n baju melayu*

Bila nak cari masa ni? sabtu ni mrhubby ganti sekolah. Aku boleh bet la this weekend confirm penuh semua shopping mall pasal orang dah dapat gaji walaupun bonus lum masuk lagi..huhu..

 Sandal raya yip..:)

Tuesday, August 24, 2010

Insyaallah

Salam,

Hari ni keadaan zara makin baik..sangap eh duduk umah, rasa cam dah lamanya tak nampak cahaya..hehe..i'allah kalau keadaan zara makin baik, esok aku g kerja..tak sabar eh nak gi opis..cuti duduk umah aku tak rehat, tapi aku betul2 bagi sepenuh perhatian kat budak kecik ni..betul2 nak bagi dia sihat..aku ikut cakap dr, yang penting kurangkan demam dia..batuk tu memang tak leh elak la, at least 4, 5 hari baru nak baik or mungkin jugak seminggu..alhamdulillah demam dia dah kebah..
Si zarif pulak dia tau aku tak kerja, balik sekolah dia suruh van hantar dia balik umah, takmau g taska..so aku memang tak rehat la..tapi takper..kadang2 ada hikmah gak Tuhan bagi adik sakit..
Mungkin Tuhan nak aku lebih rapatkan diri ngan anak2..Perhatian kena bagi lebih lagi...

Ni waktu aku tulis entry ni pun tekak aku dah semacam, dah rasa perit, kepala dah pening..tapi hati kena kasi kuat la..memang sah2 virus zara tu tersebar kat aku, apa taknya dia batuk mengadap muka aku..lagi2 aku bfeed dia kan..tak leh elak la..tapi takper..kena lawan..bagi kata2 positif kat otak aku, i'allah tak sakit..huhu..
So nak stop sekarang..hati puas hari ni, layan zara n zarif..tak masak pun..bagi diri relaks..pastu layan nengok citer2 melayu dari pagi sampai  ke malam..dari citer lawak, sedih n jiwang..semua pun aku belasah..so mau tido..esok nak keja..tata..

Monday, August 23, 2010

Zara demam lagii..

Salam,

Zara demam. Since sabtu tu dah start lah sakit dia..tapi aku memang dah get ready pasal kebanyakan member2 aku semua anak masing2 demam so aku cam dapat rasa2 yang zara ni bakal2 kena lah..so mmg cam ada instinct, balik kerja hari jumaaat pengasuh bagitau zara demam......

For information, aku sejak awal tahun dah memang bajet cuti hanya khas untuk zara..Aku entitle cuti 25 hari so balance tinggal 15 hari , tu pun dah tinggal sikit lor..tolak 2 hari yang aku amik hari ni ngan esok ada lagi 13 hari..huhu..nak raya lagik..hehehe..demi anak sanggup ku korbankan apa saja..
Ni baru bulan 8 tau..nak masuk bulan 9..so jangan harap aku nak cuti kalau takder reason yang konkrit walaupun aku sakit..Tuhan bagilah aku kesihatan yang baik..Amin.

So berbalik pasal zara sakit, pagi sabtu je dah g klinik dah amik ubat semua..biasalah zara kan..nak bagi makan ubat memang bercerita..siap main ketap2 gigi lagi..walaupun dia comel ke apa ke, bab makan ubat terpaksa juga ku tampar n cubit2 pipi dia..terpaksa..takder kesian2..kalau tak, camana nak baik..tu pun habis 1 ubat dia minum air..belum kira yang muntah lagi ek..sabar jelah..

ahad-22/8/10

Hari ni aku cuti pun pasal keadaan dia tak best lagi..so dok umah bagi makan ubat, mandikan dia puas2 bagi badan dia segar sikit, bagi syampu semua..aku lak yang rasa segar..aku dapat rasa yang zara memang tak selesa tambah lagi dia batuk2..kalau kita yang besar kena pun tak selesa apa lagi la budak kecik cam zara ni..

 isnin-23/8/10 (pagi tadi before g klinik)

Mrhubby balik awal jap pagi tadi and kitaorang terus g pusat kesihatan uthm..amik ubat2 yang baru n original lagi termasuk antibiotik..so nak taknak makan la lagi ubat zara..so aku cuti lagi sok nak nengok progress nya camana..kalau by rabu tak ok jugak maka ke klinik lagi la amik darah..but i do hope everything will be fine, dr pun bagitau lung dia ok.itu je dah cukup buat aku lega..aku pun sejak dia sakit asik pantau guna termometer, takut gak kalau2 suhu dia cecah 40 darjah..but sejak warded tahun lepas dr dah memang suruh  sponging kalau demam dia tinggi..

Kesimpulannya dua tiga hari ni memang tumpuan pada zara saja..sian kat zarif cam terabai..tapi aku tau zarif independent..n tq to mrhubby yang sangat2 sabar n memahami..

*nengok gambar memang cam tak sakit, tapi hakikat sebenar, dia sakit..*

Selingan jap..


Tengah baca2 suratkhabar, zarif duduk sebelah aku..and kebetulan terselak bahagian ni;

Zarif : Ibu, cuba ibu pakai baju2 macam gini yang nampak perut nie..
Aku : Kenapa pulak?
Zarif : Yelah, cubalah pakai..mana tau abah suka kat ibu kann..
Aku : Apakah?? (dalam hati saja..)...*blank..*
Salam,

Jumaat aritu g singgah c4 jap nak carik bahan2 nak buat tiramisu tu lah kan..sesambil tu mata ni ternampak punyelah banyak biskut2 yang dah dijual kat c4 tu bertingkat2..

banyaknyaa...ni baru sebahagian..

tart gulung..

masing2 dah sibuk buat promosi jual macam2 untuk hari raya..kuih muih, baju kurung n baju melayu semua..memang meriah la..tapi aku rasa this weekend after gaji lagi meriah kot orang shoping..walaupun takder bonus..aku pun lum g merayap lagi cari baju raya ni..baju budak2 pun sama..
Nengoklah this weekend, kalau rajin..

Zarif ni kalau g memana pantang jumpa penimbang..asiklah nak menimbang.. Jom nengok berat dia yang the latest;





Ha..dah nampak tak? ok..ok...aku dah lali dah..kalau nak kata obes pun..memang kot aku rasa, bayangkanlah umur dia lum masuk 6 tahun, tapi berat dah cam gitu..aku akan pantau n jaga makan minum dia..
Aku tau one day dia akan kurus..
Ni pun dah hampir seminggu dia tak minum susu lepas aku buang botol susu dia..dia takmau minum pakai cawan, dia kata busuklah apa la..
But at least aku happy pasal setakat ni zarif alhamdulillah sihat dan jarang demam..mungkin berkat makan banyak..hehehe..As a mother i know what is the best for him..:)



  

Sunday, August 22, 2010

Akhirnya dapat jugak buat



Salam,

Kan aku kata semalam nak share something yang aku teringin nak buat sesangat kan..ha ni dia!.
Sorilah gambar agak kureng cantik..dan this thing nama sepatutnya adalah Tiramisu..

Asal2nya resipi nak guna biskut tiramisu tapi rasa cam susah je so aku ikut chef hanieliza nyer resipi guna swiss roll kopi..TAPI aku tak jumpa perisa kopi, yang ada coklat je..so kalau orang tanya aku apa nama resipi ni? aku takleh ckp Tiramisu la pasal bahan utama bukan kopi lagi..yang perisa kopinya hanyalah serbuk nescafe kat atas tu..hehe..tapi kan sebelah kiri tu cam comot sikit pasal ditabur guna tangan, tu yang nampak kasar2, yang sebelah kanan tu cam halus2 je pasal tabur guna tapis..:)

Buatnya senang je..kalau nak tau g sini
Sedap..:)

Friday, August 20, 2010

Not today

Salam,



There's no cooking session today..I'm free..so rehat today.
Mrhubby ajak buka posa kat umah mak dia..ok, ikut saja..:) tapi tak tido lah..just berbuka bersama.. Cuma aku ni sudah gian ke mengidam ke, tak taulah..tapi aku tengah berkobar2 nak do something yang rasanya cam best je..kalau aku dapat buat tu aku akan share kat sini k..harap2 berjaya la..

Tangan tak berseni

Salam,

Kalau dapat anak perempuan, pastu rambut panjang, ibu2 sila jadik kreatif sikit ye..:)
Pasal tu kalau boleh aku nak pendekkan aje rambut zara..zarif n zara ni ikut spesis aku n mrhubby..jenis rambut tebal pastu cepat je tumbuh balik..
Kalau zarif tu senang jelah, rasa2 rambut tuh dah tebal, dah tak cantik lagi , g je kedai mamak - "kasi no 2 eh.." teruss zaasss..

Tu kalau laki takper, ni gegirl lah, mana boleh mesin2 rambut..huhu..ni rambut dia dah start panjang..aku lak memang bukan kaki seni, ingat seni tu seni lukis je ke? nak sikat n hias rambut anak pun seni gak..kata aku rambut pendek mana ada nak hias bagai..
so taska jugak best..:)
cikgu2 sana ikatkan rambut zara comel2..salah satunya cam gini;


cam tanduk anak lembu baru nak tumbuh..hehe

Macamana diaorang boleh bagi zara duduk diam ek..sikat betul2..kalau ngan aku cepat je nak berlari sana sini..so penyelamat segala keadaan bila rambut dah kusut masai;


Topi sesaja lah ye..always bring here and there..kalau nak tempah sunhat g jelah kat okinokiyo.com (tolong promosi..)..:)

Segar lagi ke tak?




Salam,

Aku tak tau nak istilahkan sama ada pokok2 kaktus ni segar lagi ke atau dah layu? Bagi yang pecinta pokok2 or kaktus mungkin taulah kot..
Aku dapat ni bila fakulti aku buat satu event berkenaan world day and ada kaitan la pasal tumbuh2an ni, so ada supplier bagi 100 kaktus free..so aku yang tukang jaga kaktus ni, amik je la, actually aku punyer yang betul-betul 1 je, yang ada bunga tuh..tapi ada lebih aku simpan..
Memula aku letak tepi tingkap dapat cahaya, mula2 je aku letak air pastu aku dah tak letak lagi..salah aku kan..
Pastu ada one of the lecturer tegur cakap eh dah mati ke kaktus tu?..so aku pun cam segan lah kan...aku kata tak lah...pasal aku rasa memang cam tak mati lagi kan..
Lepas dah kena tegur tuh, terusss je aku letak tiga2 ni kat sini;



Tak patut ek, kat bawah meja atas CPU..terlindung dari cahaya..ermm..ingat nak bawak balik umah la..i'allah hari ni aku bawak balik..sianlah kat kaktus2 ni..diaorang nak air, nak cahaya...
Kesimpulan lagi- aku memang bukan pencinta pokok..

Naper tumbuh kat situ?

Salam,

Nak besarkan anak bukan tugas yang mudah. So, aku memang berpegang pada kata2 abah yang aku akan tempuh satu demi satu fasa dalam proses nak besarkan anak-anak..
Baik dari sekecik2 perkara or sebesar2 perkara termasuklah kes sebegini;



Bukan nengok ibu jari aku yang pakai inai ala2 separuh gitu, bukan aku yang buat..tu zarif budak bertuah pakaikan..:)
Gambar ni memang sengaja diambil semalam waktu mrhubby n zara g beli kuih utk berbuka..
Tau, gigi zarif  taklah cantik sangat..jarang-jarang..(bukan baka aku..hehe).
But nak citer yang kes gigi dia ni sama je cam yana..
Sebatang gigi depan dah cabut dah, but at the same time boleh pulak ada gigi sesat dah tumbuh dulu kat belah belakang tuh..nampak tak gigi baru tuh..?
Nampaknya bakal berlapis la gigi yip ni..huhu..
Tupun bila giginya goyang, dr tak bagi cabut dulu..kasi tolak2 dulu ngan lidah..sabar je lah..
Persoalannya-mungkinkah zarif akan memakai braces bila besar nanti? mungkinkah?...

Thursday, August 19, 2010

Zaman dah berubah la

Salam,

Bulan2 puasa or mungkin sebelum puasa lagi, biasanya orang ramai mesti sibuk hantar sample kuih2 raya yang nak dijual..kalau tahun lepas kat tempat kerja aku nie banyak sample diaorang bagi, siap ngan kerepek semualah..semuanya pun sedap je rasanya..
But this year kan, macam lesu je kot..dah masuk minggu kedua ni tak meriah la..and one more thing yang aku recognize orang dah semakin pandai..dah maju setapak..penggunaan facebook or fb agak meluas lagi2 kat ofis la kan..masing2 guna fb..on pc, fb yang dibukak dulu..so masing2 jual guna fb je..tunjuk sample pastu tag kat member2 yang berkenaan..canggih kan..:) kalau ada demand nak sample kuih baru dibagi, kalau takmau rasa, terus oder je..senang kan. Nilah kemajuan dunia sekarang..menggunakan teknologi sepenuhnya..Sapa kata orang parit raja tak tau internet? dah canggih tau..ni bukan sebarang kampung..ada jugak jual kerepek guna internet..tak caya cuba carik..orang kat london pun boleh beli kerepek pisang kat parit raja eh..hihi..
Tapi tak kisahlah kan, namapun zaman IT, kalau tak gunakan memang rugilah ye tak? 



Lagi satu, kad raya..huhu..lagi kesian..aku teringat momen2 time sekolah, time bercinta dulu2, suka guna kad raya..best sangatt..:) ada kad bunyi, sweet sangat..lagik best kad raya tu ditulis sendiri, lagi puas baca, terasa diri dihargai bebenor la, nak2 lagi kalau boyfriend or secret admirer yang bagi-tdo pun kad tu letak bawah bantal..(aku ke?)..
Sekarang nie, orang wish jugak..tapi guna kad tu dah kurang sangat laa..lebih kepada sms and facebook lg ler..aku tak berapa gemar, pasal takder nilai tradisional and klasik..aku suka ingat zaman2 dulu berlari2 ke post box nengok sapa dapat kad raya and sapa yang dapat kad raya paling banyak? Semua tu kenangan oii..

Sekarang nie, nak kata aku tak guna kad raya pun tak jugak..Selagi atuk2 aku ada kat kesang tu, selagi tulah aku and adik beradik masih perlu dan wajib bagi kad raya, takkan nak suruh atuk create akaun fb and wish atuk kat situ je, melampau kot rasanya..huhu
Dah masuk minggu kedua ni aku lum hantar lagi kad..aku tak beli..since 2006 mrhubby design sendiri and kitaorang hantar pada atuk n orang2 yang berkenaan sahaja..Kad raya tu tak boleh lambat2, kalau lambat nanti kena sound..kira cousin2 aku sebelah abah know this rules..kira macam wajib la..hehe..bagus jugak tau atuk buat cam gini, walaupun nampak cam dipaksa tapi semua pun ada kebaikannya..sekurang2nya anak cucu tu tak lupa..agak2 la zaman aku tua nanti kad raya tu wujud lagi ke..

So, adik2, korang jangan lupa or buat2 lupa pulak...aku dah ingatkan awal2 ni..:)

Cerita hari khamis

Salam,

Hari ni hari Khamis, dah 9 Ramadhan..Patutnya hari ni semua staf yang keja gomen diwajibkan pakai baju batik tapi aku takmau..bukan ingkar tapi terpaksa..pasal hari ni nak pakai baju kaler merah..so aku cuma ada songket merah saja..maka orang lain berbatik tapi aku bersongket..Pakai lipstik merah jugak,..tapi hbeg n kasut tak pulak merah..tudung pun tak merah gak..
Ada sebab kenapa berbaju merah..hehe..
So not in a good mood sangat..kalau boleh nak duduk umah, nak baring, nak tergolek2..tapi pasal takmau cuti dalam bulan ramadhan maka perlu jugak datang kerja..
Baru dapat berita semalam, sekolah mrhubby cuti 2 minggu ye raya nie..sakan ek nak beraya..:) so diaorang kena ganti sekolah sabtu ni and sabtu minggu depan..tapi aku tetap dengan keputusan cuti aku tu je..takder tambah2..mintak maaf ye..
 

Wednesday, August 18, 2010

Untuk kids

Salam,

Jangan marah k, kalau aku letak gambar makanan, bukan suka2 nak letak tapi nak share je..sempena bulan posa ni, taska kids dah bagi msg kat semua parents agar membawa bfast untuk kids (tak diwajibkan tapi digalakkan je)..taska cuma masak untuk lunch n petang bagi diaorang la kan..yelah budak2 kecik takkan nak posa.

So kan, aku ni memang dasar pemalas tak pernah buat bfast untuk kids dihantar ke taska..tak pernah tau..terlupa pulak kalau pernah buat, tapi majoritinya memang tak pernah la..since dapat msg dari taska tu, entah rahmat dari Tuhan kot sempena bulan posa ni, setiap hari aku mmg buat bfast hantar ke taska..kalau ada rasa malas2 pun aku paksa diri buat gak, pasal tetiba rasa kesian pulak kat kids kalau diaorang tak makan pagi kan..
And hari ni aku buat;


Nama asal resipi ni; Pita kurma manis..roti tu patutnya roti pita..tapinya mrhubby yang baik ni belikan roti nan..dia kata sama je...sama ke? lain kan..
Tapi orang dah beli, aku buat je..Aku belasah je ok, roti nan ke roti pita, lantak la..janji boleh makan.
Senang je buatnya, korang sapu sos tomato, pastu sapu mayonis, tabur kurma yang dihiris2 ngan sayur campur pastu toppingnya mayonis lagi..tapi mayonis aku dah tinggal sikit tu toppingnya ala-ala je.
Pastu g bakar 180 darjah selama 15 - 20 minit..pastu bila dah siap potong2 la gi bawak bekal..senang kan..hehe..

Ni untuk kids ye bukan untuk kitaorang..mrhubby siap tanya lagik naper kalau untuk budak2 semuanya sedap2? sedap ke? aku pun tak tau pasal time buat ni pukul 6 tadi so dah tak boleh rasa..and aku pun tak tau iyer ke zarif n zara makan? ntah2 anak  orang lain yang makan..tapi aku tak kisah..anggap je sedekah kan di bulan mulia ini..
Pada yang ada anak2 tu boleh dicuba2, aku pun tak pandai..tapi cam biasa nengok buku lah ye..

Sila check cuti anda sekarang

Salam,

Semalam aku n member2 opismate dah dapat jadual semakan untuk cuti raya..start dari 7/9 sampailah ke 17/9...so pilihlah hari apa yang mau cuti? Bos kecik nak nengok masing2 punye cuti..
Kot2 ada ramai yang cuti pada hari yang sama @ cuti terlalu banyak hari ke, semua kena pantau..yelah kan, opis tak boleh biar kosong..so aku awal2 dah tanya bos-bos yang aku jaga, diaorang cuti sampai bila? huhh..masing2 cuti lama tu..hehe..aku gelak bukan aku boleh cuti panjang sama ngan diaorang..aku gelak pasal bestnya jadik diaorang cuti lama, boleh balik kg jauh2..aku punya kg (eh kg ke bandar ek?) dekat je kot..tak raya pun memang balik jumpa mak abah kan..:) so spirit raya kureng sikit laa..takder travel jauh2..setakat 15 minit je, tapi takper aku suka..jimat bajet..

So, berbalik pada cuti raya, kira confirm lah kan, mmg aku cuti pendek, raya kan ari jumaat, so dah tentu sabtu ahad cuti. Maka sehari sebelum raya cuti and 13hb cuti..Cukup, tu je..cuti aku dah tinggal sikit. Tak boleh lelama. Ni baru bulan lapan, pastu bulan sembilan, ada 3 bulan sebelum akhir tahun..so kena backup..tu belum lagi kalau kids sakit ke, aku sakit ke, suami sakit ke, or anything yang tak terjangka..so tak payah lah cuti lelama k..Lagipun kann aku rasa raya tahun nie cam tak baper nak meriah laa..rasa cam biasa2 je..
 

Tuesday, August 17, 2010

Tolonglah kalau nak jadik bos

Salam,

Aku malas nak cerita pasal bos je, mentang2lah aku secretary kan..tapi citer ni bukan pasal bos aku.
Tapi malas nak cerita panjang2..dipendekkan sudah.

Nak jadik bos boleh..takder hal..
Nak kerek ngan anak buah pun boleh..tak kisah..
Nak bagi arahan sesuka hati pun suka hati bos lah kan..
Nak apa lagik..apa lagik bos suka buat?
Aku pun tak tau apa yang bos suka buat.


TAPI kan..satu je..satu jelah..please..
Bos yang paling baik adalah bos yang boleh menerima pendapat orang lain terutama staf bawahan.
Tak semestinya bos je betul.
Cuba terima pendapat orang lain..sian kat kami yang staf bawahan ni, yang bukan pegawai atasan.
Kadang2 pendapat kami yang tak seberapa ni lebih bijak dari pendapat bos.
So fikir2kan lah bagi sesiapa yang dah jadik bos or baru berangan2 nak jadik bos..

Patutlah dulu selalu kena check

Salam,
Dulu kan zaman2 sekolah, part paling aku tak gemar sekali adalah part abah check beg sekolah..paling tak suka..kenapa mesti check beg sekolah? pasal abah nak check buat kerja sekolah ke tak, nak nengok cukup tak stationery, nak check betul ke anak dia belajar, nak check tulisan anak dia cantik ke hodoh, nak check macam2 lagi la, nak check kot2 ada amik barang2 orang lain ke or anything saja..
Asal dah balik sekolah tiba waktu malam je confirm aku cam berdebar2..takut..kalau boleh nak doa janganlah dia sebut nak check beg sekolah..walaupun kat beg aku cam takder apa2..oh..lupa..lagi satu sebab kenapa dia nak check beg sekolah? pasal dia tau anak2 dia terutama aku lah kot, bila dapat result yang tak best mesti nak sorokkan result tu di celah2 helaian buku yang tak berapa popular supaya abah tak nampak..jadi bila abah tanya dah dapat result? jawapan aku belum..padahal dah seminggu or mungkin sebulan result tu ada dalam beg..abah tak bodoh, dia tau anak dia tipu pasal tu dia perlu check beg sekolah..

Disebabkan sifat abah tu, memang aku naik gerun, tapi dari sudut positifnya baguslah kan bila abah check beg, boleh buat aku lebih teliti lah konon2nya..teliti sangatlah kot time sekolah dulu..
Lagi satu kan, dulu arwah atuk pe'ah (mak pada mak aku) selalu datang umah mak, datang tdo lah untuk 3 hari ke 4 hari..wahh..aku suka giler time tuh..konon2 menyibukkan diri layan arwah atuk, sediakan makan minum dia, tolong gobek sirih dia (tau gobek tak..?), pastu rajin layan dia berbual..padahal dengan harapan abah tak panggil aku nak check beg sekolah..pasal mesti dia tau aku sibuk layan arwah atuk peah..bestnya momen time tuh..hehehe.

Sekarangg...aku memang patut check beg sekolah zarif..patut sangat..pompuan ngan laki lain..adoii..tak tau nak cakap camana..



Rasanya pencil box upin ipin ni baru je belikan last 2 wks, tapi dah cam nak patah dah..pastu yang tingkat atasnya dah terkemek masuk ke bahagian bawah..bila tanya naper jadik cam ni? senang je dia jawab kawan kita pijak..amboii..pastu pensil tulis ada 3 semalam elok je tersusun siap dah korekkan tajam2 lagi, hari ni dah tinggal 2 terus pendek n patah..naper gitu eh? zarif ni tulis ke makan pensil..adoi anak la anak..pembaris ngan pemadam langsung dah takder bayang..
Yang kaler pensil jangan cakaplah, memang terus dah takder kotaknya..kena guna pensil box jugak..hari2 ni nak kena nengok begnya..hari tu siap ada mainan lagi dalam beg sekolah dia..kata budak tadika kan..kalau tak check jugak memang tak patut, pasal si budak bertuah ni pun dia simpan stokin yang dah pakai kat beg dia, campur ngan buku2 semua..hmm..so, penat dah cakap and bagitau, hari2 do the same thing, sampai la ko besar nanti ye yip..kalau tak berubah gak tak taulah...

So, aku tau the reason why abah perlu check beg sekolah dulu2 and why abah selalu marah2 wan gak dulu..sedih aku bila wan kena marah pasal dia the only boy..tapi bila aku buat perkara yang sama pada zarif, aku sangat agree wan dimarah abah..hehe..



Monday, August 16, 2010

Bila yang pertama jumpa yang akhir

Salam,

Memang bukan senang bila yang pertama jumpa yang akhir..apa yang pertama dan apa yang akhir?
Sesiapa saja boleh jadi yang pertama dan jugak yang akhir..contohnya cam aku n mrhubby..aku si pertama dan mrhubby si akhir..ohh..bukan senang..tapi sudah jodoh kan..macam jugak abah n mak aku, abah yang pertama n mak yang akhir..
It is not easy....tapi bila hati sudah suka, bila time bercinta, yang susah2 tak penah perasan..yang beza2 pun tak berapa nampak, masa tu serasi sungguh, padan je memanjang..

Sampaiii lah masa dinikahkan, hingga dapat anak 1, hingga dapat anak 2, sampai la niii...oh dah boleh kira dah macam2 perbezaan yang dapat..bukan sebab suami isteri semata2, tapi sebab kami yang pertama dan jugak yang akhir..aku si pertama a.k.a. si sulung dan mrhubby si akhir a.k.a. si bongsu..aku perempuan dan dia lelaki..nampak tak? sebagai si sulung aku dah tentulah dilatih abah macam2 kerja ngan tugasan, hati kena cekal, tak boleh lembik2 walaupun aku sensitif, kena ada sifat mengalah pada adik2..kena banyak buat kerja, selalu pujuk diri sendiri,cerewet,buat keja ngan pantasnya tak suka tangguh2 ngan macam2 lagi la..tak macam si bongsu, yang mungkin boleh dikategorikan sebagai anak mak jugak, anak manja, kurang buat kerja, dan ada lagi la..oh ye, selalu dibelai2 oleh mak..



Pertembungan yang sangat berbeza..bila dah bersama hampir 7 tahun, sampai la ni kami masih lagi mencari keserasian..dan alhamdulillah masih lagi bersama..walaupun tak mudah tapi kena bagi mudah..si bongsu dari tak boleh buat kerja dah boleh buat kerja..bagus kan, macam2 keja dah boleh buat..tapi si sulung dari konon2 rajin masa bujangnya terussss.....bukan pemalas..dulu tak pernah dibelai dan dimanja, maklumlah si sulung kan maka bila sudah bersatu jadi mulalah mengada2..mintak dibelai, dimanja2...but still rajin ok..

So, nak cari yang sama sepadan ngan perangai kita memang sukar, kalau aku jumpa yang satu kepala ngan aku confirm dah kena cerai kot..pasal orang susah nak predict perangai aku..so this one is for me..jodoh si bongsu dah memang ngan aku..aku terima seadanya...:)

*Sangat berbeza sampai berbuka tadi aku sound dengan baik.."please sayang, bila makan, mulut jangan berbunyi".. and "please, jangan sendawa di depan saya.."
Nampak tak..kami bersama hampir 7 tahun but still ada saja tak kena..hehe...

Apa nak jadik nie...

Salam,

Dua tiga hari ni aku rasa tak best nak baca berita kat paper..lagi2 perkara yang terjadik semua menyayat hati n mengerikan di bulan ramadhan..Kenapa kan manusia2 sekarang nie? dah tak boleh fikir ngan waras ke? kalau boleh takmau baca paper pun tapi bila bukak front page je dah kuar berita yang tak best..
Semalam baca berita isteri kena tetak ngan suami sendiri, anak lak putus jari..apa nie? sian la..tambah tragik suami tu mati kena tembak polis pasal dah tak boleh kawal diri, kalau tak ngan polis2 dia nak serang..memang sedih la kan..tambah2 suami tu sakit mental kan..nak2 lagi peristiwa berlaku kat bulan yang mulia..Kaget gak aku nak kejut suami sendiri..hehe..mana tau ditengkingnya aku..
Siap aku tanya lagi, "agak2 abang nak ngamuk2 tak? kang tak pasal2 jadik mangsa suami sendiri.."
Pastu mrhubby siap cakap' "sapa yang suka marah2, abang ke b?"..hehe..aku takmau jawab..
Aku rasa kan, sesapa yang nak kawin kan, better tengok2 sikit la latarbelakang suami..sakit ke tidak? kalau sakit yang nampak tu takper..nie sakit yang tak nampak yang bahaya..cam masalah mental kan..sekejap cam ok, kejap lagi cam tak ok..sian bila anak2 jadi mangsa.


Pastu bila bukak berita hari ni, kuar lak cerita isteri n anak2 kena simbah asid ngan si suami yang disyaki drug addict..alaa..apa la kan..apa nak jadik dunia hari ni. Macam2 la..aku tak suka bila anak jadi mangsa suka2 ati bapak yang takder akal tu..dahla posa, pastu nak raya..huk..huk..huk..why arr?Sian tau, muka rosak kena asid cuka getah tu..dah la girl..


Pastu lagi pasal baby kena buang..ni lagi la..dah tak tau apa lagi nak buat..memang better hukuman mati..tapi kan camana nak detect yang membuangnya..? Kalau nak detect lalu DNA, better la laksanakan secepat mungkin, takyah nak tangguh2 karang lagi banyak baby yang kena buang.. Sadis la..buang baby sesuka ati kat celah2 longkang la, sungai, laut, tepi tong sampah, kat semak ke ntah kat memana lagi..aku fobia tau..naper mesti jadikan baby tu mangsa?! 


Akibat dan kesimpulan semua berita2 ini kan, menjadikan aku seorang manusia yang lebih menghargai hakikat kehidupan sebenar..biarlah tak berduit sekalipun ataupun duit sikit ke walaupun hakikatnya duit tu sangat penting..biarlah tak berharta or kurang harta, biar kita kaya dengan KASIH SAYANG..Sampai bila pun kasih sayang tak boleh dijual beli..aku sangat2 menghargai apa yang aku ada hari ni..Apa2 berlaku sekalipun biarlah bertindak ikut kewarasan akal dan fikiran..Sekali lagi ye..IKUT AKAL BUKANNYA IKUT HATI DAN PERASAAN..so please,.. before do anything bad TOLONG INGAT TUHAN..HIDUP KAT DUNIA NI TAK LAMA..HARI NI MUNGKIN KITA TERLEPAS HUKUMAN DUNIA, ESOK LUSA KITA SEMUA PASTI TAKKAN TERKECUALI HUKUMAN TUHAN.
 

Sunday, August 15, 2010

Sudah hari ke lima

Salam,

Dimulakan dengan alhamdulillah..Sudah masuk hari ke lima ramadhan..masih lagi berpuasa..So since first day posa, la nie baru aku berkesempatan nak update blog..Bila dah kerja lagi penat aku rasa..sungguh, walaupun dah sahur nasi, tapi awal pagi je dah bunyi2 je perut nie..sangat tak senonoh..tapi cover2 sikitla..segan kalau bos dengar kan..

Ok..bulan posa ni keja cam biasa, balik pun cam biasa..pukul 5 ptg, but hari jumaat hari tuh ada terima pekeliling yang boleh balik pukul 4.30 dengan syarat waktu rehat dipendekkan..tapi tu terpulang pada individu sendiri la..aku tak kisah balik waktu  bila2..tapi aku prefer pukul 5 je pasal takmau waktu rehat pendek..aku suka rehat pasal nak tdo..hehe..tapi waktu bulan posa ni aku perlukan waktu rehat cam biasa pasal aku nak kupas2 bawang, nak blender itulah, inilah, nak tumbuk itu ini juga, jadi petang tu senang, tinggal tumis n masak2 je..lagipun apalah beza sangat 4.30 ngan 5 ptg kan..setakat setengah jam saja..lainlah kalau balik kul 4..

Summary;

2nd day posa : Nasi, asam pedas pari, brokoli goreng, jemput2 ikan bilis yeng leper2..haha..
3rd day posa : Nasi goreng cina & begedil (buka kat umah mak mentua)
4th day posa : Nasi, sambal udang, ayam goreng, ikan masak lemak cili api n berbagai2 jenis kuih muih..(buka kat umah mak..)
5th day posa : ...........? belum plan lagi..

Serius penat bila terkejar2 masak sendiri, nak2 lagi day 2 tu, ngam2 seminit dua lagi nak buka baru settle masak..TAPI kepuasan tu lebih bila mampu masak dan makan bersama2 keluarga...tak kisahlah apa jenis pun masakan..serius..plus dapat menjimatkan duit kat bazaar ramadhan kan..Lagi2 bila baca berita yang angin ribut kat bazaar melaka tu..alahaii takutnyaa..sian, ada yang meninggal kan..

Adik2 aku balik except wan..meriah umah ada semua..zarif n zara pun happy coz ada nasya..main2 tak 'hengat' dunia..nie baru 3 cucu umah mak sudah jadi huru hara..lum bertambah lagi tuh..hihi.

So this morning, mau balik umah mak lagi coz adik2 nak balik hari ini..and nak ke carefour beli barang dapur, ikan, ayam, susu, pampers n bla..bla....bla...it never ends...

Share sikit gambar kuih yang aku buat semalam;





Pasal aku hantu kuih cara berlauk ni..sungguh aku memang suka giler..:) so aku ada loyang cetak ni, ala loyang baulu je...so semalam adalah kali kedua aku buat sejak beli loyang tu 4 tahun lepas..main belasah je, puas bila buat sendiri pasal aku boleh letak daging banyak2..korang pikir aku terer sangat ke..tapi bolehlah nak buat2 makan kan..macam aku selalu cakap selagi tak sakit perut tu kira berjaya la..:)

Wednesday, August 11, 2010

Good day is today

Salam,

First thing..Selamat Berbuka Puasa.Batu Pahat buka arini 7.22..oh takder buka awal..hari last posa pun buka pukul 7.12..so dah takder 7.09 or 7.03 minit..
Hari ni hari cuti jugak hari yang sangat baik buat aku n mrhubby..untuk zarif? ohh..banyak sgt ragamnya..nak kata gagal pun tak boleh jugak..nak kata berjaya pun tidak jugak..so and so aje..mungkin dia manja bila duduk umah..so kita nengok dia ke sekolah esok camana agaknya ek..
Balik umah mak ptg tadi jap, si yip pun sudah buat muka monyok..apalagi atuk2nya pun memujuk..siap cakap "isshh sian ni, bibir dah pucat dah ni.." "jangan bagi posa satu hari, biar separuh je, pasni bagi makan..perut dia terkejut ni.." hahaha..cucu la cucu..
Zarif pun naik syiok ok...dibela2 oleh atuk2nya..ok2..aku maafkan..penanda arasnya=umur 8 tahun pun aku tak cukup posa lagi..hehehe..
So practice la ye nakk..takper..takper..

 abah gigih siapkan lukisan dia...

Korang buka apa hari nie? Kitaorang tak g bazar ramadan pun..tak kuasa nak bersesak2..
So di bulan puasa ni pun tiba2 tahap kerajinan aku tiba2 bertambah..since bangun sahur sampai la ni, aku belum pun lelapkan mata walau seketika..(ayat sastera jap..)
Menu of the day;
Nasi lobak + ayam masak kurma + salad kobis + puding roti..
Jemputlah makan ye..ngan tak tau rasanya bagaimana..main belasah je letak2 garam n gula.




Harap2 bolehlah membuka selera aku..
Ada lagi..murtabak yang dibeli di kedai saja..mrhubby nak rasa..takper..silakann..(kalau tak abis pun boleh simpan n zara boleh bawak bekal esok pagi..)..

*pada semua, janganlah jemu asik nengok gambar makanan je kat blog aku..*

Tuesday, August 10, 2010

Saja cerita

Salam,

Nie aku share gambar kebab semalam yang aku buat..hehehe..




Ok, gambar dari jauh pasal tak senonoh ok..tapi rasa boleh tahan sedap la..haha..puji diri sendiri..mesti puji diri sendiri pasal zarif boleh suggest kat aku bukak khemah n jual kebab ni..dia kata kebab yang jual kat pasar tak sesedap kebab aku..huhu..padahal barulah sekali ni aku buat, kesimpulannya zarif pandai bodek ye..ditambah lak, roti pita tu aku letak dalam peti ais n lupa kuarkan dari awal, tu pasal rotinye melekat2..dah rupa buruk dah roti tu..tapi takper..yang penting isinya dan sedap dimakan..:)

Waktu aku tulis entry ni, aku baru je siap masak untuk sahur esok..ye, masak awal, ala sup ayam ngan nasi je kot, lagipun aku sorang je makan nasi..sharul makan roti. Ada orang suka masak awal2 pagi, aku tak suka..ngantuk la nak tumis2 pagi2 buta, setakat goreng2 telur boleh la. Aku tau bangun tdo terus nak makan..Nasib gak la sharul tak cerewet...., I'allah zarif start belajar puasa esok..nengok progressnya camana..tadi pun dia pergi sembahyang terawih ngan abahnya..tapi buat 10 rakaat je kot..katanya zarif dah tak larat, tapi bila zarif nengok ada jemaah yang tak keluar lagi, esok dia nak buat 20 lak..haa, cubalah..manalah tau kan berkat bulan ramadhan ni kuruss..aku terawih tak? hehehe..buat di rumah saja..bulan ramadhan ni aku tukar jadual tdo zara lebih awal..jadik senang sikit nak sembahyang.....and malam ni dia sangat baik kerana memudahkan tugas aku..

Ok2..aku happy coz esok cuti..banyak benda nak buat..boleh berehat n mengemas sikit2..
So, selamat bercuti kalau tak silap aku pada warga Johor, Melaka n Kedah...Salam Ramadhan...

Bukan tak tau..TAPI nak jadik lebih baik

Salam,

Aku tak malu nak mengaku..ok, aku baru je lepas print panduan solat terawih ngan witir sekali..ok, ok..tak kisah apa korang nak cakap or mungkin nak gelakkan kot..tapi kita kan sentiasa dalam proses belajar..it doesn't mean yang aku langsung tak tau..plz ok..aku tau..tapi nak baca bagi lebih sikit ilmu tu..manalah tau selama ni sembahyang ikut2 imam je, or selama sembahyang sendiri ni tak berapa betul bacaan or tertibnya..jadik tiba2 this year rasa nak buat lebih baik.. plus aku tak malu jugak nak bagitau yang aku tak berapa hafal surah al a'la dalam solat witir tu..

Zaman sekarang kan zaman teknologi..so i just click2 here n there, so keluarlah segala panduan merangkap maklumat yang diperlukan..Alhamdulillah..i'allah i'll do the best..
Ok..kalau nak tau jugak kan, mak aku selalu suruh nengok rancangan fardhu ain kat tv9 tu untuk zarif..tapi kan bukan zarif je nengok, aku n mrhubby pun layan..yelah kan, sometimes kita orang dewasa ni pikir dah terer sangat bab2 agama ni..especially melibatkan solat..tapi as i said, semuanya proses pembelajaran..bukannya aku tak sekolah agama dulu..aku sekolah tapi tak sampai khas pun..but i need to learn, zaman sudah berubah..in fact zarif jugak sudah hafal ayat seribu dinar n me? merangkak2 nak hafal ok..Again, it's part of learning process..lagipun aku perasan senario ni bukan kat aku je..

Aku nengok kebanyakan member2 aku masih berharap pada perents masing2 untuk saling ingat dan mengingati..
Dan aku jugak tak malu nak mengaku yang aku masih lagi naif tentang ini semua dan masih berharap sempat untuk buat yang terbaik...

Monday, August 09, 2010

Bahang-bahang puasa..

Salam,

Keadaan di ofis pada hari ini adalah sangat tenang dan sepi..serasa2 cam dah mula puasa lak..
Aku yang bawak bekal donashi pun cam serba salah nak makan..e'eh dah posa ke? karang aku makan kata tak posa lak..nak kunyah gula getah pun rasa cam tak patut..hehe..
Memang angin2 nak posa tu dah ada..ada staf2 pun dah start cuti..huhu..bestnyaa..aku lak rasa cam takder kerja je..padahal bos2 semua ada..dan lagi best semuanya takder apa2 meeting pun..dok rileks je kat bilik masing2..
Alhamdulillah, i'allah dapat jugak bertemu puasa kali ini..mudah2an diberkati hendaknya..since ada anak kecik aku memang tak dapat sembahyang terawih kat surau or masjid (bukan alasan ye, kalau ikutkan aku rindu nak sembahyang terawih kat masjid-teringat time baru2 kawin dulu)..TAPI nak buat camana kan, buat kat umah saja gamaknya..tunggu anak2 besar cam kak linda tu baru best bawak semua ke masjid, ye tak?
This year i'allah mrhubby akan bawak zarif ke surau or masjid sekali..zarif pun dah beria2 nak belajar posa..harap2 betul2 lah kan, tapi aku pun nak latih dia at least separuh hari dulu..manalah tau kan, bulan posa ni turun 5 kg ke 10 kg..hahahaha..
So, 2 hari lagi i'allah kita akan menyambut bulan Ramadhan..So aku nak wish dulu pada semua umat islam dan jugak pada sesiapa yang baca blog ini;

Selamat Menyambut Ramadhan dan penuhilah bulan mulia ni dengan amal ibadat & mudah2an amalan kita akan diberkati Tuhan hendaknya..AMIN..

Sunday, August 08, 2010

Mission di hari ahad

Salam,

Aku tak tido umah mak sabtu malam pasal nak berkonvoi ngan kengkawan mrhubby ke majlis makan2 kat umah one of his collegue and also ke umah orang kawin..so sangat senang, tak perlu masak hari ni. jimat tenaga..
Pukul 12 sudah bergerak ke umah kawan dia..yeay!! Makan time..ada mi rebus, ada jeli kelapa..sangat sedap..ada jugak nasi beriani (tapi aku tak amik nanti nak makan kat hotel lagi)
By this time si zara sudah ttdo..sian kat dia..Tapi memang dah time dia tdo pun..
Lebih kurang sejam gitu gini, terus ke Hotel Garden BP, menghadiri majlis kawin cikgu pompuan sekolah mrhubby nie..suami dia ada keturunan arab gitu...very simple nyer majlis..kitaorang sampai kul 1 lebih, tup2 aku masuk kat dewan tu nengok pengantin dah ada and tengah makan beradap..aikk, cepat giler, takder pelamin ke kompang ke..but then makanannya sangat sedap..very light and simple wedding ceremony..

pengantin pakai jubah hijau..cantik..

Habis majlis balik umah mak, rehat2kan diri before kuar jap g bp mall..ke popular nak beli novel rindu cintaku (kesinambungan ombak rindu & cinta..tiada akhirnya)..aku mmg addict mengikuti cerita cinta izzah dan hariz ni..huhu..
tunggu nanti filemnya kuar ek..(maya karin jadi izzah & aron aziz jadi hariz)..




Oh ye, si mrhubby dari haritu asik nak try donashi big apple ni, okla..bagi peluang..ingat ada jual sikit2, rupanya jual sekali banyak..so kitaorang beli yang 18 biji 20rm..kata nak try makan kann..

 9 of 18..huhu..

After mak abah balik kesang, kitaorang pun balik gak..but before that singgah jap kat dataran penggaram..sian kat zarif..asik nak g situ je kan..so bagi lah dia ngan zara main2 bola, berjalan2 kat situ..lebih kurang sejam lah abiskan masa kat situ..







Seronok gak g padang bawak budak2..ingat nak g lagi minggu depan tapi terlupa la..dah start posa kan..but it's ok..later2 will go ok..kalau time posa g kat area dataran ni takut jam lak pasal diaorang bukak bazar ramadhan gak kat sini...plus takut letih..hehe..
So itulah kisah aku di hari ahad ini...fun!

Saturday, August 07, 2010

Salam

Selamat berhujung minggu

Apa yang korang buat hari ni or any plan hari esok?
As for me, today adalah hari sekolah buat mrhubby..sian kat dia..dahlah pagi ni time dia nak g sekolah tu hujan lebat..memang mencabar betul..kalau tak sekolah confirm tak bangun lagi..huhu..
Aku menjalankan tugas sebagai surirumah dan ibu mithali kepada 2 orang anak kecik ini..hehe..
Pepagi dah bangun nak buat mihun singapore..malam tadi aku n zarif tak makan pun, tu yang laparnya bawak sampai ke pagi ni..aku takder selera nak makan malam tadi n zarif pulak konon2 nak belajar puasa..sabar jelah..
So pagi ni perut dah panggil2 mintak diisi..
Lepas dah buat mihun singapore tu, aku buat lak rendang ayam..tak taulah dari semalam aku tiba2 teringin nak makan rendang ayam..tak penah aku buat rendang2 nie..so belasah jelah..
Si mrhubby siap leh tanya semalam;
"Awak pandai ke buat rendang..kan tak pernah buat..?"
"Eii..nengok resipi lerr..." hehe
Bila dah teringin nak makan, samaada terer buat ke tak terer ke, kena buat gak..so bila dah masak ok je..actually cam kurang rasa sikit (baru 1st time, so dimaafkan..), tapi oklah, aku tak buat pedas sangat pasal nanti anak2 mau makan susah pulak kan..
Ni mrhubby belum balik lagi, aku n zarif sudah ratah itu rendang ayam beberapa kali..huhu..Nasi tak masak eh..cuma ada mihun singapore semangkuk khas untuk abang..zarif tak makan mihun ni pasal banyak sayur2..
Ok..have a nice weekend..:)



Nengok yip makan dengan penuh nikmat..huhu
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...