Saturday, July 31, 2010

Have a nice weekend..

Salam,

Ok..it's saturday..i like..:)
Korang g mana?
Aku? tak tau..maybe today nak beli barang2 dapur and baju raya..haha..baju raya?
serius aku takder lagi baju raya k..mungkin jugak nak beli baju siap je..tapi my mrhubby nie boleh lak tiba2 nak beli kain buat baju melayu..haiii dah nak dekat posa n raya baru sibuk nak beli kain ela buat baju k..nasiblah prima moda ada sale ok..tema kaler pun tak pikir lagi..
Nasib ada lagi orang nak amik buat baju melayu..hari tu tanya mrhubby, dia kata nak beli siap je..tapi memikirkan zarif punye saiz nie susah nak carik so terpaksa lah beli kain ela..baju aku? ala.. tak kisah sangat..bersepah orang jual baju kurung..tapi taklah aku nak beli dulu..tak plan lagi..still tak plan ok..
Mak dah bising2 suruh buat preparation beli apa2 semua..dia tak bagi keluar bulan2 puasa..yelah mak..tau..
Sumpah, aku tak beria pun this year..malas tau..tak taulah memang malas memanjang je...aku cuma tak sabar nak buat terawih je, i'allah..
Yang penting siapkan budak2 punye dulu macamana mak n abah dulu selalu siapkan untuk kitaorang adik beradik..lately nie aku selalu teringatkan time aku kecik2 with adik2 n my parents..miss all the moments especially kat quarters hospital...
Ok..have a nice weekend ya..:)

Testing..testing..

Ok..nie  namanya takder kerja..aku tak tdo lagi di waktu2 gini..ntah apa2 yang aku bukak n godeh2 aku nye blog..whatever..
Mentang2 esok hari sabtu so aku leh tdo lambat kan..suasana sunyi jerr..mau tdo lah sekarang..tata..

Friday, July 30, 2010

Masa silam


Salam,

Ini gambar lama..teringat kenangan lalu..aku amik ni dari fb cousin aku..silalah carik aku di gambar ini..senang je..time nie cuma aku n mai je..adik2 lain belum ada lagi ek..hehe..time nie pun kalau tak silap umur aku 4 tahun kot..kot la..time tuh kan mak suka pakaikan aku tshirt ngan spender je..walaupun kecik tapi aku dah tahu malu tau..hihi..Masa nie cucu atuk kadir (ayah pada abah aku) baru 6 orang..aku cucu pertama..mai cucu ketiga..
Nengok la, mak pun moden giler time nie..haha..tiba-tiba terimbau kenangan lalu..

Ok..terima kasih & ini rezeki..:)

Salam,

Ok...jap..nak tenangkan diri..memula ingat nak simpan rahsia sampai ke hari ahad..tapi tak boleh simpan rahsia..Ok..

Yeay!!! Zara menang!!
Zara menang bayi fotogenik!!!
Aku suka! aku suka!!

TAPI.....bukan no. 1 ok..:)
No. 2...but still ok.aku tetap suka..
Pasal memula aku takmau hantar pun penyertaan, but telah dihasut oleh one of my officemate..
Tarikh tutup hari rabu pukul 5 ptg, tengahari tu baru terkedek2 g cuci gambar..
Pukul 4 ptg aku hantar borang...haha...dahla time hantar tu ada staf-staf yang sibuk nengok gambar2 baby yang lain n asik cakap "comelnya..eii..comelnya..." berkali2 eh cakap cam gitu, lagaknya memang comel giler lah baby tuh..
By that time cam tau dah takder harapan kot..yelah anak orang lain mesti lagi comel2 kan..hehe..lagipun aku saja je hantar gambar zara..saja suka suka..

TAPI rezeki Tuhan yang tentukan..
Petang tadi dapat call n message bagitau zara dapat no.2..serius cam tak caya..Hari Ahad kena g hari keluarga n amik hadiah..
Penjurian dah dibuat dulu sbb tu result dah tau..
Syarat2 nak amik hadiah kena bawak baby sekali..kalau tak bawak takleh dapat hadiah..huhu..

Ok-sebab boleh menang:
Zara pakai topi cam gitu n muka ala2 masam antara nak senyum atau tak..(kira fotogenik la kan..walaupun tak kreativiti mana pun gambar tu..) plus gambar jelas..

Kesimpulannya;
I love my kids very much..:)


Gambar yang zara menang? nie ha...biasa je pun..












Wednesday, July 28, 2010

Jangan tinggal, ikut saja ke mana-mana

Salam,

Dalam paper arini ada berita pasal 2 beradik yang jadi mangsa culik hampir 2 jam lepas kereta bapa mereka dilarikan penjenayah kat Kuala Kangsar, Perak.
2 beradik perempuan tu sorang 17 tahun n adiknya 6 tahun ikut parents dia g pekan Kuala Kangsar pasal parents dia nak amik tempahan gambar kat kedai gambar..Bila sampai kat kedai, parents diaorang tinggalkan 2 orang anak dia tu dalam kereta dengan enjin kenderaan tidak dimatikan dan pintu tidak dikunci..
Lima minit lepas tu baru ayah diaorang perasan keta dah takder...Ngeri tak?
Kalau tak ngeri takper..TAPI aku ngeri...

Pasalnya aku pun sometimes cam gitu..means aku takderlah tinggalkan budak2 je dalam keta, sometimes ngan mrhubby or aku ngan diaorang..tapi memang cam gitu lah-keta tak kunci (sometimes je kunci) ngan enjin keta hidup..Sangat ngeri..
Kalau perompak tu nak rompak aku n anak2 pun boleh kannn..takutttnyaa..
Andaikata lah aku diculik bersama anak2 kan.....aduhhh tak boleh nak bayangkan situasinyaaa...

Pengajaran dari berita ini-tak mau duduk dalam kereta lagi kalau mrhubby nak ke kedai or ke mana-mana, tak kisahlah kalau keadaan tempat tu ramai orang ke..perompak kalau nak buat jenayah sekarang dah tak kisah tempat dahh..sebelah balai polis pun diaorang berani buat..

Mana satu?







Salam,

Nie antara gambar2 zara yang konon2nya terbaik lah..cuma pakai kamera biasa dan kamera hp..huhu..bukan kamera slr ok..sian aku..takder gak edit2 picture..semua spontan punyer picture..
Aku nak masukkan zara dalam pertandingan bayi fotogenik..adalah syarat2 pertandingannya..dalam banyak2 gambar yang aku listedkan ni,aku nak amik satu je yang terbaik..agak2 mana yang ok ek?
Setiap satu gambar ni ada kurang n lebihnya...actually aku dah tau gambar mana yang nak dipilih..aku tak kisah menang ke kalah, janji cuba jer..hihi

Pot luck..

Salam,

As i wish...sekolah suami ada buat potluck hari ini..yeay! konon2 boleh lah tunjukkan bakat terpendam yang lately nie terer buat puding dan sebagainya..hihi.

So bila last week mrhubby tanya boleh ke buat something for this potluck, n i said..cannnn..confident giler..memang boleh apa..takder hal laa..so petang semalam belilah apa2 benda alah nak buat puding koktel bersusu tu..
Aku tak masak k semalam pasal takut takder energy (ngada2 je.) after magrib aku start buat...
Mrhubby mau lebih kurang 50 bekas..aku isik dalam bekas kecik2..masalahnya aku takder periuk besar, aku guna periuk sederhana kecik plus aku kan skema..aku tiru resipi bulat2..kira dalam resipi tu, kalau ikutkan dapatlah dalam 15 ke 20 bekas kecik..ni nak 50, giler ke apa? nak suruh berapa kali buat?
tapi memang pun..aku buat 3 kali..penat weii..
kali ke 3 tu pun aku dah ngantuk2, sakit perut lah (tiba2 perut berangin), TAPI  last buat tu aku sekali gandakan dari resipi asal..tak tahan lorr..
yang kali ke 3 tu dapatlah dalam 30 lebih ke 40..
So...tak taulah sedap ke tak..pasal aku cam malas nak rasa..so harap2 ok le kan..risau gak..
Actually makan puding nie sedap bila time cuaca panas...pagi2 nie pulak boleh hujan..takperlah..janji diaorang makan..:)


Nengoklah bekas bukan main besar...tapi isi tak seberapa...:)
TAPI serius eh..aku bukan lah orang yang sesuai untuk buat bisnes makan, buat puding cam gini pun aku dah penat..camanalah nak buat kuih ke makanan2 ke?
Aku memang respect lah orang2 yang buat bisnes makanan nie...bangun awal buat kuih n jual pagi2..ohh..yang pasti itu bukan aku dan aku tak boleh jadik cam gitu..huhu.

Tuesday, July 27, 2010

Berharap sangat

Salam,

Aku memang suka ada blog..dan aku memang berharap sangat blog yang aku ada nie adalah satu2nya tempat aku meluahkan apa yang aku rasa aku suka nak luahkan...bila aku geram ke, aku rasa benci ke, nak marah ke, gaduh ngan mrhubby ke (err..ada ke?), rasa meluat ke, or apa saja rasa...

Dan aku memang berharap sangat TAKDERLAH orang2 yang rapat cam bos2 or kawan seopis or setempat kerja baca blog nie..aku memang takder niat nak private kan blog (pasal aku bukanlah orang popular,hehe), tapi aku haraplah sangat insan2 tak terpilih tu tak menjejakkan kaki di sini..

Aku bersyukur la gak pasal followers tak ramai dan harapnya janganlah bertambah, haha (walaupun sometimes mengharap bilangan itu bertambah)..pasal lagi ramai yang mengekor blog nie, keberangkalian orang2 yang tidak patut wujud akan masuk ke sini dengan mudah...so please..i really hope 'dia' tidak sampai ke sini..

Aku suka menulis dan aku nak orang baca tapi aku takmau mereka2 yang tak diperlukan berada di sini....ok..
Yes, aku sedikit emo di sini..nak luahkan kat fb memang tak boleh pasal fb aku dah cam sampah..ntah sapa2 yang ada..tau add je tapi mostly friends la kan..plus ada 23 orang lagi yang sedang menunggu kelulusan..hahaha..
Kang aku tulis mcam2 kat fb, bos aku leh detect lak..aku tau bos aku selalu on fb..

So, i do need my blog..walaupun tak seberapa dan tak seadanya tapi aku tak kisah..cuma aku berharap lagi sekali 'mereka2' dan 'dia' itu tidak jejak di sini..plz...

Impian jadikanlah kenyataan

Salam,

Beberapa hari nie tiba2 aku impikan something..something yang rasa2nya sukar tapi tak mustahil nak dapat..mungkin tak boleh dapat esok jugak tak boleh dapat lusa, minggu depan or bulan depan pun tak tentu..tahun depan pun belum pasti..apa tu? dengarnya cam susah je nak dapat..hehe...
Yes i wish n dream of this...


Gambar di atas hanya hiasan saja ye..yang pasti kemampuan aku tak melayakkan aku dapat umah sebesar itu..keinginan tu datang tiba2 bila ahad lepas balik dari umah mak, aku ajak mrhubby round2 kat pura kencana kawasan perumahan baru kat sri gading tu..serius giler cantik n harganya pun cantikkk sangat..aku kalau nengok cuma jenis teres setingkat jelah kan..2 tingkat out of list pasal fikir kalau dah tua2 cam parents in law aku tak mampu nak panjat2 tangga..setingkat je sudah..semi-d lagi tak mampu..hehe..so teres seadanya..
Untuk pengetahuan la, right now aku still sewa lagi kat pt raja..hubby dah ada umah kat bandar (umah yang parents dia duduk sekarang ni dah jadik umah dia..) but kitaorang tak duduk kat bandar pasal memikirkan kitaorang kerja di pt raja dan malas nak ulang alik ke bandar setiap hari..tapi setiap minggu memang wajib la balik ke bandar..aku suka je umah kat bandar tu pasal mak bapak aku n mak bapak mentua semua satu taman..menyenangkan aku n mrhubby..but untuk duduk serumah buat masa ni belum masanya lagi..akan datang aku tak pasti, kalau aku kata taknak sekarang TAPI Tuhan punya kuasa sapa boleh elak kan..jadi aku redha ketentuan yang akan datang..
That's why keinginan nak ada rumah tiba2 datang...memang tiba2 saja..so i'm doing the process..baru nak mohon..i'allah kalau diluluskan dan diizinkan Tuhan maka itu memang rezeki aku n family, tapi kalau belum diizinkan Tuhan nak memiliki, aku kena redha n keep on berusaha...yang pasti keinginan aku memang meluap-luap....:)
So doakan la impian aku jadi kenyataan...

Monday, July 26, 2010

Mata oh mata cepatlah baik..


Salam..
 
Kat mana nie? nie bukan umah baru aku ye..petang tadi balik kerja terus mrhubby ajak g klinik bawak cik adik zara nie..dah masuk seminggu mata kanan dia cam ada ketumbit..tapi tak surut2..dah tak comel dah..


Nengoklah dah la kasut dia tak bawak..tak senonoh betul mak bapak zara kan..nie kat salah satu klinik pakar kanak2 kat batu pahat..yang pasti klinik cina lah kan..yang buat aku frust (bukan kat klinik ni la), memula aku g klinik melayu lain..time tu dah kul 5.35  ptg, by that time aku tau semua klinik dah nak rehat tapi kat pintu still OPEN lagi..bila masuk pembantu dia kata dr takmau terima patient lagi pasal dr dah nak balik..kalau dah nak balik letak CLOSE jelah..apalah salahnya kan setakat terima sorang patient budak kecik je..sakit mata je kot..


Last2 g je klinik pakar nie..bagus gak, dr lelaki cina, consultation bagus..tak sia2 g sini walaupun duit melayang..haha..



Dr bagitau yang zara kena jangkitan kuman, so dia bagi ubat titis n antibiotik for 10 days..tu pun dalam bilik tu dr siap ajar camana nak titiskan ubat tu kat eyelid dia..apa lagi, menjerit ngan nangis la zara..aku dah panik, tanya dr pedih ke ubat tu dr? "yes..only for 1 second.." huhu..1 second tapi zara nye menjerit tu cam pedihnya 10 minit..
Dr suruh habiskan antibiotic tu for 10 days n hopefully la ketumbit tu leh susut..dr pun kata benda nie leh jadi kekal kalau tak dapatkan rawatan..ishhh., mintak2 lah dijauhkan ek..
Memang pelik betul zara nie, asik jangkitan kuman je..puas aku kawal n jaga, tapi benda nak jadik jugak kan, tak boleh elak..

Camana aku nak amik gambar zara ni nak hantar masuk pertandingan bayi fotogenik sempena hari keluarga tpt keja aku..rasa2nya boleh adjust kot jangan bagi nampak bahagian mata tu ek..harap2lah berjaya..hehehe..

Saturday, July 24, 2010

With family

Salam,

Right now i'm online from my mummy's house..malam tadi we all makan sesama kat the chicken rice shop bp mall coz abah belanja together with my only brother wan..dia balik bp kejap before balik shah alam semula sabtu petang.
Yup, terasa cam dah lama lak tak makan kat luar n sesama diaorang..btw tq abah..:) Zarif pun asik cakap dah lama tak jenjalan.."ye ke kitaorang dah lama tak jenjalan?" tak boleh nak recall la..it's good to have a quality time with our family..
Aku tdo umah mak coz makcik dari melaka n my cousin yang kawin kat melaka aritu nak datang umah..so aku kenalah tolong mak do this n that, sapa lagi anak pompuan mak yg dok dekat ngan mak-aku lah kan..3 lagi adik nun di kl..hehe..
Oklah, layan gambar2 zara yang naik benda alah nie malam tadi..excited giler dia, zarif taknaik coz dia terlalu besar nak naik binatang nie...





tak dapat nak snap gambar dia dekat2 pasal dia bergerak cepat sangat..bayar 3rm untuk 5 minit..
Dan aku jugak beli benda yang takde dalam list untuk dibeli tapi agak jimat 2 novel dalam 1 buku and it cost 18.50, murah kan..naper aku beli? pasal aku pembaca novel "Ombak Rindu"..citer tu memang best (sekarang citer tu nak difilemkan..) and "Cinta Tiada Akhirnya" nie kesinambungan dia..pastu kan dah keluar lagi buku yang ke 3 tajuk dia aku lupa, sambungan "Cinta Tiada Akhirnya" nie..tapi aku tak beli lagi..bagi habis baca nie baru beli..sesambil bfeed zara bolehlah aku baca kannn...aku kan suka berangan, so sambil baca sambil berangan laa...:)

Friday, July 23, 2010

Seni tanpa sempadan

Salam,

"Yip buat apa?"
"Pisau.."
"Kenapa buat pisau.."
"Sebab kita suka pisau.."

Ngeri tak korang kalau anak kau kata suka pisau..walaupun pisau tu olok2 n hanya guna kertas je..memang fikiran aku kolot..takper cakaplah aku kolot or akal singkat ke or pikir negatif ke aku tak kisah..
Zaman sekarang nie memang wajar le pikir negatif dulu dengan kadar jenayah yang pelbagai and perangai budak2 n remaja yang tak terjangkau dek akal mmg patut aku berpikir yang bukan2..
Walaupun dia cuma buat origami n lipat2 kertas tapi yang dia buat tu pisau..banyak2 bentuk lain tapi nak gak buat pisau..
bila kata suka pisau mulalah aku pikir bukan2 kan..

Bila tanya kat mrhubby, ok ke dia buat pisau..
Jawapan lelaki kan mmg biasa..dengan takder perasaan, rileks lagi.."ala..takder apa2lah..biasalah budak2..lagipun nie kan seni..dalam seni tak kisah mcm2 boleh buat, ikut kreativiti diaorang le.."
Emmm..yelah kan..aku pun pikir cam gitu jugak, tapi yelah..hati mak..bila cakap buat pisau pastu kata suka pisau..mmg perasaannya tak best..
lainlah kalau buat bola ke, burung ke, mangkuk ke...but never mind..

Dah, takmau pikir negatif..yes..aku ibaratkan seni itu tanpa sempadan mcam tu jugak dengan pikiran budak2 zaman sekarang, biarlah diaorang bebas berkarya ngan berkreativiti..jangan disekat cuma sebagai parents kita kena guide dan bagi tunjuk ajar yang sepatutnya..peace..:) 


Pisau dia buat tu mcam pisau pemotong daging aku..huhu...tajam kan..

Wednesday, July 21, 2010

Request dan lelaki itu

Salam,

2 minggu lepas...

"Abang..boleh tak buatkan ayat2 paling romantis untuk saya? kira paling romantik yang abang boleh buat untuk tunjukkan yang awak sayangkan saya..."

(Ni namanya takder kerja ok..saja nak test power dia...)

And si lelaki punya jawapan;

"ermmm...nak buat tu boleh..tapi yang romantik2 ni tak boleh nak paksa2, nak buat semua tu kena lahir dari hati yang ikhlas..baru best..so tunggu eh.."


Ok...fine...tak kisah...


Kelmarin..


Aku tengah suka dengar lagu Dan Bila Esok-Kumpulan Sofaz...wah..giler..serius aku bukan perempuan jiwang ok..TAPI dengar suara vokalis dia nie ngan lagu cam gitu tiba2 aku rasa cam cairrrr melentok2 gitu..hahahaha..


So, aku tanya lagi pada lelaki itu..


"Abang, boleh tak awak nyanyikan lagu kumpulan sofaz tu sambil main gitar..(tapi sebenarnya takder gitar pun n mrhubby tak boleh pun main gitar kannn) pastu awak nyanyikan untuk saya sambil tepuk2 saya sampai saya tdo..(lawak ok dan aku sendiri nak muntah ngan apa yang aku request nie..ntah apa2..)

Si lelaki cuma tersenyum nengok isterinya yang memang dah takder kerja....haha..


TAPI bila ditanya mana ayat2 romantis hari tu..dia cakap "tak boleh paksa..kena dari hati yang ikhlas.."


Dah 2 minggu dah..nak tunggu 2 bulan ke...TAPI aku tak kisah pun..kalau takder lagi bagus..pasal aku memang bukan romantis@romantik@jiwang karat..hehehe..saja je kacau2 dia..





Semalam dan hari ini punye cerita




Salam,

Ni nak tunjuk gambar2 semalam yang aku amik, punyelah aktifnya dia semalam, tergelak2, main2 ngan compact aku semua kan..ngan abangnya berlari2 satu rumah, sepah2kan pensil kaler semua...kan..kan...tapi tu semalam punye cerita..

.....hari nie punye cerita apa dia....lepas balik dari klinik ptg tadi amik injection 18 bulan punye dia dah jadi cam gini pulak....



terus kaku....asik cakap "tet....tet.." (means sakitt ye..) sambil tunjuk2 kat peha dia yang kena inject tu..sampai kaki yang kena inject tu kena ampuh guna bantal..:)
selalu tdo ganas boleh terbongkang ke kiri kanan..nie cam gitu je..tak boleh pusing2 dah..bila nengok kat tempat inject tuh ok je..cuma ada dot je..means normal takder bengkak ke apa ke kan...tapi badan dah start dedar dah..and aku pun dah bagi ubat demam, tu pun seksa jugak nak bagi..
mrhubby kata, "fragile la dia nie.." hehehehe..cepat sensitif pun ye gak..
masa nak amik injection tu, nurse baru kuar jarum je dah start menjerit2..lorr..pas dah kena cucuk je dia punye nangis sedu sedan mmg syahdu giler..sambil g kat mrhubby menangis sungguh2...kalau dapat rakam aksi tadi tu memang cantik le, sambil mencebik2..hehehe..zara la zara..so malam nie terasa sepi lak tanpa aksi2 aktif dia..tapi aman sikit takder jerit2 gaduh dari dua beradik...

Tuesday, July 20, 2010

Agak emo

Salam,

Aku agak emo hari nie..tension/stress/dan dugaan mcam2(mungkin disebabkan masalah perempuan setiap bulan)..emo tak pasal2..bila emo dah tak stabil, paham2 jelah..
So dah nak dekat balik tadi, still aku rasa cam tak best, nak marah la, nak ngamuk la, pastu bila pikirkan mrhubby yang konon2 boleh menenangkan diri, tiba2 cam lembutlah hati..(time tu belum balik lagi, baru pikirkan dia je..) Kebiasaannya sebelum balik aku akan call dia dulu, tanya dah sampai lum..tapi disebabkan emo, aku boleh tak call and terus je turun n tunggu mrhubby...selalunya dia dah sampai pasal dah dekat pukul 5.20ptg, tapi bila aku turun bayang keta dia pun takder lagi..aku pun terus call dia tanya kat mana? dia boleh cakap kat umah lagi baru bangun tdo..waaaa, cam nak nangis, nak marah, nak jerit, nak...nak apa lagi ek..sabar ye huda..sabar..dari rasa konon2 boleh tenangkan diri terusssss....diam seribu bahasa..tapi dia memang paham perangai aku..dia biarkan..biarkan aku ngan dunia sendiri..tak cakap dan tak pujuk..tapi tu yang aku suka..
Right now, aku dah calm semula...calm bila nengok perangai anak2 yang boleh buat aku rasa cheer up...


 


Dah tamat daa..



Salam,

Ok...hari nie berapa hb?20/7 kan...hehehe...so tamat sudah lesen driving aku hari ni..aku memang renew setahun je..pasnie nak renew 2 tahun or 3 tahun sekaligus ler. 
Selalu kan aku memang lupa lesen aku dah tamat tempoh..cam tahun lepas 2 minggu pas tamat tempoh aku leh tak perasan lagi, main belasah je drive, nasib takder polis buat road block ke..sekali bila check, tau2 dah habis tempoh..waaa, suka suki aku je drive kan..
kali ni aku perasan awal pasal aku asik main tukar2 purse, jadi bila tukar purse, lesen pun aku keluarkan sekali..tu yang tau tu..Tunggu gaji masuk lah baru renewkan..pasal sekarang aku dah dimanjakan..pergi berhantar balik ber amik..dah cam puteri dah..dah naik lemak, dah mua...oh bestttnyaaa..
Tiba2 cam dah tak tau lak nak bawak keta..hahaha..memang malas nak bawak keta..pasal apa? pasalnya student dah makin ramai, student sekarang nie kaya raya..banyak bawak keta ngan moto..bila dah banyak sangat kenderaan kat jalan mulalah aku gelabah kan..(alasan ok..) pastu lagi jalan2 kat pt raja ni especially nak balik ke umah aku nak kena u-turn tau..nak u-turn nie pun menakutkan pasal banyak keta n lori n trailer...(alasan lagik..)
So, lagi selamat lah kalau mrhubby yang hantar n amik kan..Aku sanggup g kerja awal pagi dari drive...yeay...(member aku sound-dah cam cikgu ek, datang awal pagi..:))

Monday, July 19, 2010

The lil' girl





Salam,

Memang jarang aku letak gambar mrhubby dalam blog nie..nak kata dia pemalu, mungkin jugak kot..tapi kali nie aku letak gak pasal dak kecik zara nie ada sekali asik berkepit je ngan abahnya..Oh cermin mata tu bukan aku yang pakai kan eh..tu pun bukan dia punye, ntah moksu dia ke or mokde dia punye..dia bongkar2 kat dalam bilik n jumpa pastu terus nak pakai..ngada kan..takder maknanya dengan sengaja aku nak bagi dia bergaya2 ngan spec pink besar cam gitu..hehe
Zara nie pun lately nie mengadanya tahap maksimum..tapi bila dia dah pakai spec tu n takmau tanggal aku pun snap je lah..
Empat bulan lagi zara masuk 2 tahun..dia still tak pandai lagi cakap tapi dah paham maksud apa orang cakap..Kalau abahnya kata nak keluar g kedai tu..laju je terus ke pintu..muka aku pun tak mau pandang, terus bye2 je..memang kaki jalan cam abah dia..hahaha..aku bukan kaki jalan eh..kalau kaki berangan..err, tu memang cam aku..:)

Sejuk di tekak..

Salam,

Ntah kenapa aku memang rajin sangat lately nie..dah buat kek batik tu, nak gak cuba puding roti..bila mak kata rai dah pandai buat puding roti tercabar gak lah kan..adik dah pandai takkan kakak tak reti2 nak buat..so belek2 punye belek resipi kat blog, jumpalah resipi puding roti bersos kastard nie..aduh..sedap ek..(perasan sendiri..)..mak n abah pun dah rasa tau..:)
Kalau makan tu mmg terasa sejuk di tekak (cam promosi eh..), so puasa yang bakal menjelang nie, aku dah tau lah nak pelbagaikan dessert..nak2 pulak kalau cuaca panas..:) takderlah aku asik nak buat puding kastard je kan..
Tapi still kan, aku buat n masak2 nie bukan lah cam orang yang pro, still cam amatur lagi..still ngadap kertas resipi bawak masuk dapur..cam orang lurus bendul..patuh pada arahan resipi,-kalau kata 2 sudu tepung kastard, 2 sudu lah aku letak..kalau kata 1/2 cawan gula, setengah gak lah aku letak.. takut kalau olah lebih2 tak jadik lak..so kalau first time tak jadik tu, takperlah..kata belajar dari kesilapan kan..nanti lama2 pro lah..by that time tak yah nengok resipi pun..semua dah melekat kat otak je..ok nie hasil puding roti aku semalam..tak sangka laku..dah abis licin pun..ingat nak buat lagi la lepas nie..




Saturday, July 17, 2010

Ini hakikat...




Salam,

Yea..ini hakikat...Zara makan jagung!..:) Memula aku pun cam tak caya..gambar nie bulan lepas punye kot..tersimpan lama dalam memory card hp..so aku publish je lah..
Sambung citer, mmg memula cam tak caya tapi terpaksa caya gak..takut gak nak bagi makan pasal takut tercekik ke, sepanjang2 dia makan tu aku asik peratikan je..aku ingat nak bagi dia sikit2 je, tapi bukan main sungguh2 dia makan..erm..biarkan jelah..dia makan sorang tau..memang tak share..
Lately ni dia memang nak makan apa yang orang makan..apa yang zarif dapat or zarif pegang, dia mesti ada sekali..tak boleh kalah..so zarif makan jagung, dia pun makan jugak..
So far so good lah..berat dia pun ada progress sikit lah..10 kg lebih..ok kot..mudah2an Zara sihat sejahtera hendaknya..AMIN.

My 2nd attempt


Salam,

Serius..tau tak berapa cantik sangat rupa dia..but at least ada penambahbaikan dari yang pertama..dari tak tau, dah tau buat..wakawaka..bangga sikit..dan paling best susunan biskut kat dalam tu cantik sikit lah dari yang pertama kali aku buat..dan lagi best, tak manis sangat..sedang2 saja..dan lagi best keras dan mampat sikit..hahaha..
Bagi yang memang dah terer buat tak payahlah cakap apa2 ek..ini memang khas untuk aku yang memang tak tau tapi dah tau..loyang tu thanks to mummy..hehehe..
Kalau ada rezeki n sok balik bandar, kak uda bagi mak n abah rasa ye, i'allah..:)
Asalnya nak buat baby bread pudding tapi takder susu segar lak..nengok2 dalam fridge ada susu pekat n butter, apa lagi, buat jelah kan dari membazir tak berusik pun..congrats to myself.. 
Lepas nie korang leh nengok yang lagi canggih dari nie..ok..:)

Mesti ada sebab

Salam,

Semalam berkuatkuasa harga gula naik, petrol pun naik..suka ke tak suka, banyak cakap pun harganya tetap dah naik..so kita terima jelah..
Mesti kerajaan ada reason kenapa dinaikkan semua..
As for me, aku setuju je harga gula dinaikkan..sekurang2nya menggalakkan semua orang menjalani hidup sihat..kat umah aku pun, sepeket gula pasir tu kadang2 aku guna hampir 2 bulan..silap2 sapa yang jual kuih, kek or cupcake, harganya pun akan naik jugak kan..reason kerajaan naikkan harga gula nie pasal nak suruh kita kurangkan makan manis2, pasal ramai sangat dah kena penyakit kencing manis..baguslah tu...
Bab petrol pulak, terima jelah kalau kerajaan dah naikkan RON95 RM1.85 seliter..nak2 lagi kitaorang guna 2 keta nie..mungkin terkesan sikit ler..but then rasanya cam nak g kerja pas nie naik satu keta jelah..kongsi ngan mrhubby..keta lagi satu tu buat backup je..hehehe..nasib gak satu keta besar, satu keta kecik..
Yang penting sekarang aturkan cara hidup yang lebih baik, keluar rumah bila perlu dan ada tujuan penting sahaja..kalau tak perlu baik tak payah, buat bazir duit minyak je..



 
 

Friday, July 16, 2010

Takder kaitan dengan dia..

Salam,


Maaf..bagi mengelakkan salah paham maka aku perlu jelaskan bahawa entry sebelum ini takder kena mengena dengan mrhubby..tak gaduh pun..(setakat gaduh sikit2 adalah kan..)


Entry tu lebih kepada rasa stress kerana kehidupan dan juga masalah yang berkaitan dengan hidup..bila tak terkawal maka terkeluarlah luahan seperti itu..
Nampak cam gaduh ngan mrhubby tapi sebenarnya tak...Dia masih setia di sisi..
Tq mummy..dengar suara mak cukup buat aku rasa tenang dan jugak sebak..huhuhu.. 


Sekian...

Cuma itu kekuatan aku..

Salam,

I'm so frustrated..sangaatttt...tak ada mood..so sorry..this week don't want to go anywhere..kalau boleh taknak cakap ngan sesapa pun...
Naper ye hidup cam gini? 
Tuhan tak sayang ke?
Ke belum diberikan peluang lagi?
Selalu cuba nak jadi yang terbaik...
Kalau Tuhan dah tetapkan cam gini, aku terima..
Tapi aku tak suka..aku nak ubah..
Cuma anak2 kekuatan aku...
Sometimes tak tau nak cakap ngan sapa?
Ada ke orang paham?
Kalau nangis pun sorang2...
Coz i don't think orang paham..
One day..aku tau one day nanti yang tak tau bila, Tuhan akan mudahkan segala2nya..I really hope...
Mungkin ada sebab kenapa Tuhan bagi cam gini..
I know..
Biarlah.............................................
Mode: Tak best..takder mood, taknak kemana2 this week...kalau boleh nak tdo sampai hari isnin...

Thursday, July 15, 2010

Bengang tau..

Memang tak paham la..sakit hati dan sakit jiwa..bila orang tak cuba nak paham kita..
Nak kata tak pandai, terpelajar..serius aku memang sakit hati..
Bukan aku yang suruh kau pergi sana..sendiri buat sendiri tanggunglah kot..
Aku memang marah, tapi marah secara berhemah nie..(ada ke?)

Wednesday, July 14, 2010

Aku yang salah ke?

Salam,

Hari ni aku g kerja konon2nya dengan rasa bertenaga sekali..(poyo lah..), rasa cam segar bugar (mau tak segar, aku datang kerja awal pagi kul 7 dah sampai kat tpt kerja, saing mrhubby..huhu)
Keja cam biasa je..
tup..tup..tengahari before kul 1, hp aku berdering2..sapa lah yang dok call aku je nie..angkat phone je, "nurulhuda, ni kak suhaini lah (bidan) dari klinik xx, nak bagitau ni anak awak zara tu belum ambik injection setahun 5 bulan (actually 18 bulan) kan, sempat tak awak datang hari ni?" (untuk makluman, checkup baby n kanak2 di klinik xx adalah pada setiap hari rabu).

"Ha? ada ke injection untuk setahun 5 bulan?" (jawapan aku yang paling sengal ok?..)  

"Ada..ni selalu mak bapak terlepas pandang...,kalau sempat datang petang nie, kalau tak sempat, datang next week.."

"Hari ni tak sempat kak,saya datang minggu depan ye.."

Balik umah tengahari aku bukak balik buku rekod kesihatan zara...Serius memang ada injection bila 18 bulan..mmg sengal..apalah aku nie..zara dah setahun 7 bulan ok...
Bila aku ingat2 balik, time zarif pun cam tu gak..aku terlewat jugak, aku g amik injection untuk yip time setahun 7 bulan ke setahun 8 bulan..tapi time tu aku g amik kat hospital ngan mak (mak kerja hospital lagi time tuh)... 

Ketara memang silap aku..tapi bidan tu pun ingatkanlah aku dah nak dekat2 nak amik injection tu kan...tapi takper, aku salute gak lah kat dia..at least dia call aku n ingatkan walaupun dah lambat, sumpah kena bebel ngan kena marah next week, tadah telinga jelah..anyway tq ler pasal remindkan aku...

 

Tuesday, July 13, 2010

Body Odour

Salam,

Kan aku dah bagitau minggu nie adalah minggu bz bagi student2 U..so diaorang nie banyaklah ulang alik hostel ke kelas, ke pejabat ngan ke mana2 lah satu universiti termasuklah kat tpt keja aku nie..

Satu benda yang aku nak tegur diaorang nie kan (actually bukan student je tapi ada gak segelintir staf), pasal bau badan..tak tau lah diaorang nie kan..samada bau tu secara semulajadi ataupun disebabkan banyak bergerak ke tempat jauh2, pastu badan berpeluh n terus berbau..Tu belum masuk foreigner student lagi tau..Ya Allah..hanya Tuhan yang tau..dan aku pun banyak gak deal ngan diaorang..
kat bilik aku mmg dah spare kan spray bilik..nak taknak masa mengadap ngan diaorang aku tahan jelah..pas diaorang balik aku spray satu bilik tu..hehehe..
Masalah nie pun lum masuk bos2 tau...tapi nasiblah bos2 aku takder masalah tu..kalau takk.....tak tau nak cakap camana..Masalahnya mereka2 yang mengalami masalah bau badan ni, diaorang tak sedar ada masalah tu...kesian kan..ke diaorang sedar tapi buat tak tau?..hmmm..

Ingat pasni nak jual minyak wangi ler..kan ke bagus student2 ke staf2 ke or sesapa je lah kan, bawak minyak wangi kecik cam one drop tuh dan seumpamanya la kan..nie baru cakap one drop dah cebik muka, taulah bukan minyak wangi grand..but at least benda tu kecik n comel..kalau korang pakai perfume grand pun dari pagi sampai ke petang tak sudah2 kelas, bau busuk jugak..tu pun lum tentu leh bawak sembahyang kan..hihi..

Member aku pakai one drop je tau, bau nya sedap giler, walaupun tu cuma pati je kan..tapi asal orang lalu lalang semua cakap sedapnya bau..mrhubby pun pakai gak..bukan pasal tak mampu..cumanya benda tu kecik n comel..pastu yang pasti leh bawak sembahyang..:)
Aku nie cam promote lak kan..manalah tau nanti aku nak bisnes kan..pasal aku nengok masalah bau badan nie dah kronik sangat kat tempat kerja aku..
Nak tegur tak sampai hati lak kann...

p/s-time sekolah dulu2 kan aku pun ada masalah bau badan, tak silap time form 2, abah bagitau mak aku ada bau badan..segan tak? segan tau..pastu diaorang belikan sabun mustika ratu kot..since from that day, aku terus jaga badan..alhamdulillah dah hilang masalah..:)

Tukar lagi rumah baru

Salam,

Design umah aku tukar lagi..hehe..boring dah asik nengok yang lama je..nampak sangat aku cepat bosan..sesambil edit blog, sambil ngadap citer laila asyikin..sesambil tersenyum2 nengok muka fahrin yang hensem tuh..mrhubby pun nengok sekali..cam tak caya je dia nengok citer melayu..bila tanya naper layan citer nie, dia kata pasal ppuannya cantik..sabar jelah..

Off day

Salam,

Yeay! I'm off today..Cuti dari keja..PENAT..at least a day je..mmg aku rehat betul2..jap lagi pun nak lipat kain baju yang tak abis2 lipat since last week..by the way this week adalah minggu yang agak bz bagi semua pelajar2 u..bermulanya sem 1 sesi 2010/2011..
Semalam punyelah ramai pelajar yang sibuk nak mendaftar subjek la, nak gugur or tambah subjek la, nak buat transfer kt la..dan aku pun sokmo bz gak mendapatkan ttgn bos aku untuk student2 tu semua...
Memula pun berfikir2 gak nak cuti ke tak mau kan, but then aku fikir perlu jugak aku cuti..perlu untuk rehatkan badan..bila tanya kat bos..bos kata "takder masalah nak cuti.." so aku pun :)
Lagipun before2 this dah banyak kali cakap kat mrhubby nak cuti..mrhubby asik kata - jangan janji, jangan plan..pasalnya aku mmg asik janji2 nak cuti tapi mmg selalunya tak jadi..:)
So, now i'm at home yang sangat bergoyang kaki, sangat berehat sepuas2nya, tanpa sebarang jerit pikuk gaduh or sebarang rayuan tangisan (anak2 aku ler..)..Amannya dunia...PEACE WORLD....so, aku akan menghargai ruang dan masa yang ada nie sebaik2nya sebelum jam 5ptg.....:)

Sunday, July 11, 2010


Salam,

Kita layan gambar je dulu eh..tak larat nak citer panjang2 nie..penat sangat..lagipun nak tdo awal n bangun awal pg juga, mau teman mrhubby nonton final wc..rugi kalau terlepas nengok (kata dia lah..nengok ulangan pun tak mau, tak sama feel nya...)
Gambar kurang kualiti pasal amik guna pda saja..aku pun bengang, ntah mana charger kamera nie..dah dekat 2 minggu lebih tak jumpa since balik dari sunway lagoon arituh..sakit jiwa tul..by the way gambar tu dari kiri, kalau tak silap Muhd Noh (si abang pada yang belah kanan Muhamad Akmal..)




Gambar yang aku suka, walaupun kurang kualiti..zara and auni (anak my cousin,seth)..Auni so cute..:) diam n sopan je..zara? hehehe..ke sana ke mari tak henti ikut si zarif..panjat tanggalah, berlari sana sini..sabar ajelah..

So, kesimpulannya majlis berjalan dengan lancar seadanya..makanan pun sedap..alhamdulillah..cuma adik2 aku semua takder, tak best, my cousin lily pun takde coz anak dia sakit kuku, kaki n mulut..but cousin yg lain ada..
Aku memang suka dapat kumpul ngan sedara2 cam gini, bukan apa, jumpa bukan selalu setahun mungkin sekali or 2 kali je..raya pun belum tentu dapat jumpa..so sesekali jumpa n dapat bertukar-tukar cerita pun dah kira baik...:) (eh, tadi aku kata nak layan gambar je kan..tiba2 tercerita pulak..)

p/s-Atuk kadir keep calling ZARA as ZAHRAH...atuk it's Z.A.R.A...:) tapi takper..dimaafkan..hehehe..Atuk bedah cakap aku dah lama tak balik kampung kesang..err, rasanya tahun nie dah balik kot, awal tahun hari tuh..

Agar-agar roti

Salam,

Disebabkan tahap kejakunan aku menggunakan serbuk agar-agar melonjak2, satu demi satu resipi agar2 or puding aku cuba lately nie...
Malam tadi aku cuba buat agar-agar roti..kebanyakan bahan dah ada..tinggal main blend dan kacau2 saja..yeay!! macam jadik je..:)
Tapi sorilah corak atas agar2 tu comot sikit..just nak try je..bekas oren tu aku yang buat, yang bekas biru tu zarif buat (corak atas tu je k, pasal tu comot sikit..)


Nie yang dalam bekas kecik2, sudah 3 bekas kecik aku n mrhubby ngap malam tadi (confirm sedap, hehe)..tapi dalam loyang kecik ada jugak..boleh bawak ke opis nie..:)
..agak2 bila sekolah mrhubby nak buat pot luck lagi nie? nak masak lauk2 kampung memang tak retilah kot, kuih2 kampung lagilerr..so serasa2 ada nak buat pot luck lagi, boleh la aku buat kan agar2 or puding yang seadanya nie..tapi taklah bagi comot2 cam nie..:)
Sekurang2 nya taulah cikgu2 kat sekolah nanti yang wife cikgu sharul nie boleh jugak masak2 kan...:), takle cam sebelum ni ada pot luck, aku gorengkan keropok je..hahaha..

Saturday, July 10, 2010

Lagi...dan lagi..dan lagi...


Salam,

Tomorrow i'll attending my cousins wedding at Malacca..not a couple, but double couple..:)
Congrats to Muhd Noh bin Azman and his wife Hazlina bt. Lajis and also Muhammad Akmal bin Azman and his wife Norsyahirah bt. Mohd Hashim..cam tak caya cousins yang dulu kecik2 sekarang dah besar n dah ada yang  bergelar bapak pun...:)
Rasanya aku akan attend majlis kawin nie non stop ler gamaknya..Kenduri kawin rasanya akan berterusan, walaupun bukan tiap2 bulan..tapi akan ada sepupu yang berkahwin (especially sebelah abah)..Aku kan cucu pertama..so cucu yang dah nikah nie termasuk yang aku nak g esok nie baru 8 orang..tak silap cucu atuk kadir ni semua ada 30 lebih kot ke 40 (aku pun tak ingat..)...
Dan mungkinkah jugak family aku pun sibuk nak berkenduri next year?....tettt..........hihi..
Ni pun lum masuk lagi anak sedara sebelah suami yang nak kawin jugak awal tahun depan...
Motif entry nie apa dia? = nak kena kumpul duit pasal nak bagi setiap pengantin hadiah,takut2 kang ada yang terlupa nak bagi lak..motif lain pulak, kena kumpul duit jugak pasal nak carik baju yang bersesuaian nak g kenduri kawin..nie asal nak g kenduri je, serabut fikir baju apa yang cantik n sesuai, baik aku sediakan siap2...hehehe..motif lain? takder..cuma nak wish setiap pasangan yang dah kawin or akan kawin=semoga berbahagia ke akhir hayat dan terimalah kelebihan n kekurangan pasangan anda seadanya...dugaan akan sentiasa ada dalam rumahtangga..hehehe..(cakap ikut pengalaman sendiri..)..ALL THE BEST YEA!

Apa ku kisah @ Ada ku kisah..:)

Salam,

Sebenarnya kan aku mmg suka ber'blogging' juga suka ber 'fb'..buat masa nie itulah dunia teknologi aku..opsss..lupa lak..ber'twitter' jugak (walaupun tak selalu dan jarang2..)..

Antara blog, fb dan twitter semua ada kelebihan or kekurangan masing2..but i love semua sekali..:) cuma bila nengok blog orang lain yang ada pengikut yang ramai jugak komen2 yang banyak, sometimes terdetik rasa jeles..hihihi..sometimes jer..but then aku tak kisah punn..coz i know still ada orang baca blog aku..:) dan paling penting blog aku khas untuk mummy aku tau segala perkembangan diri aku jugak family aku seadanya..

Dan blog ini juga merangkap diari elektronik aku..hahaha..sebenarnya kan, aku pun cam tu gak..baca blog2 orang  (ikut masa dan kerajinan aku) tapi tak meninggalkan sebarang komen..so camana orang nak komen kat blog aku kalau takder interesting story ye..but as i told-aku tak kisah..:)
One more thing lak, aku memang tidak publish kan address blog aku pasalnya aku tak mau ada sesiapa terutama ofismate or sesiapa tau termasuklah bos2 aku..tapi kalau ada yang ter tau tak mengapa...aku halalkan saja mereka baca..:)
Blog nie jelah satu2 nya medium untuk aku luahkan apa saja yang aku rasa..(tapi tak semua..masih berbatas lagi)..

So, motifnya tak kisah pun..cuma kalau ada di antara entry2 aku nie mengguris or mencuit hati sesiapa secara sengaja or tidak sengaja, mintak maaflah ye..dan kalau ada di antara cerita2 tu telah diupdate berulang kali or hampir sama or jemu nengok gambar anak2 aku pun mintak maaf ye..pasal aku memang tak kisah..:)

Etika makan di luar sekiranya ada budak kecik

Salam,

Just nak share je..pagi nie aku bfast kat one of my parent's in law punye favourite kedai makan..so nak kata restoran pun bukan, dia memang cam gerai-gerai makan kat tepi jalan..aku follow sajalah..yelah sama ada sesuai atau tidak dengan keadaan membawa budak kecik aku ikut pasal tak mau kecikkan hati orang tua, ditambah lagi mmg makanannya sedap..:)

Cuma, bila ada budak2 kecik cam usia zara yang setahun lebih or bawah 5 tahun or baby ke, rasanya kalau nak jugak makan di luar kena nengok kawasan persekitaran..tak kisahlah makanannya sedap or tidak..pasal cam tadi keluar makan, zara sekejap jelah duduk after that dah nak bergerak2 pasal dia dah nampak kucing..zara lak jenis budak yang mmg tak boleh duduk diam..lagi pulak gerai makan tu takder baby chair..my mom in law tanya ada baby chair tak, but nengok gerai makan tu of course i know takder kan..
That's why, aku prefer makan di rumah rather than outside, unless mau jugak makan di luar kenalah cari restoran2 yang praktikal sikit cam kat fastfood ke, or kat restoran2 yang cam cantik sikit dan ada disediakan baby chair or at least kawasannya luas, memudahkan pergerakan kalau budak2 tu nak berjalan ke berlari ke..dan memadailah kalau tpt makan tu ada bilik air (kalau dapat yang bersih lagi bagus), or playground cam kat kfc or mcd..itu kalau boleh kan..

One more thing, sebagai mak bapak pun perlu lah saling hormat menghormati and ada tolak ansur..like tadi, bila aku dah nengok zara dah bergerak, aku let mrhubby makan dulu n me mengekor je si zara..bila mrhubby dah abis makan, dia jaga zara n me pulak makan..unless ada baby chair, bolehlah dua2 orang makan..so kalau agak2 myusahkan, makan je kat umah abis citer..

Dan lagi satu, stroller jugak agak perlu dibawa ke sana ke mari..aku bawak jugak, dan sentiasa simpan dalam keta..manalah tau dah sampai kat kedai makan tiba2 budak dah tdo kan, so bolehlah letak dalam stroller tu..nie citer ikut pengalaman aku la..

So, banyak lah lagi, kdg2 pergi mcm2 aku bawak, botol air masak la, tuala lah, wet tissue (sangat penting..), backup baju lah..semua nie penting..tapi kalau rasa malas nak bawak semua tu, cam aku cakap makan kat umah jelah..:)

Wednesday, July 07, 2010

Semua pun bulan Julai

Salam,

Hari nie birthday my mommy in law-7/7/2010...HAPPY BIRTHDAY MAK..yang ke berapa? aku dah lupa, maybe 70-an kot..less than 75 i guess..
Actually bulan Julai ni ada banyak lah birtday sebelah family in law..
My mommy in law, my sister in law (dua2 orang bulan Julai), my anak sedara sebelah husband, my brother in law lagik..kira ramai kan..
so kalau nak buat majlis pun kira sekali jalan je, tapi kalau nak buat 2 kali pun ok je..:) 
So wish all of you HAPPY BIRTHDAY and MOGA DIKURNIAKAN KESIHATAN YANG BAIK DAN DIPANJANGKAN UMUR & DIMURAHKAN REZEKI..AMIN.

Tuesday, July 06, 2010

Perkara baik si dia buat pada saya

Salam,

Perkara-perkara baik yang dilakukan si dia pada saya hampir setiap hari mengikut mood jugak..hehehe..

: IRON BAJU KERJA..(setiap hari lor..)
: URUT KAKI (kesukaan saya..)
: BUATKAN AIR PANAS ESPECIALLY TEA O 

Sebab itu saya sayang dia..sebab itu kelebihan dia..saya tak mengambil kesempatan & saya jugak tidak malas, tapi kalau saya nengok dia macam penat, saya pulak tolong buat apa yang dia biasa buat untuk saya...:)

Thanks yea mrhubby..love you..:)

Tetiba rasa nak mem'bowling' pulak..

Salam,

Hari ni tiba2 rasa cam jiwa kacau, sikit celaru but still maintain dan masih boleh berfikiran waras..ada lah hangin sikit but still ok..biasalah kadang2 emosi melanda diri..
And then tiba2 jugak terasa cam nak main boling lak..Macam kejutan pulak..yelah angin takder, ribut takder, nak main boling kann..nak2 aku yang tak penah sentuh pun bola boling tuh..last week opismate ajak main, aku takmau..la nie, tiba2 cam nak mencabar diri pulak..bosanlah..sampai bila asik nak cakap tak tau n tak boleh kan..so nak cabar diri lah..sesekali nak sosialkan diri lah kan..
Plus aku rasa boling cam satu sukan or aktiviti yang sesuai setakat yang aku fikir sekarang nie..pasal aku rasa cam tension, geram n sakit hati, jadik sesuailah kalau aku nak lepaskan geram kat pin2 yang tersusun tuh..walaupun nanti balingan aku tu ke longkang ke, aku tak kisah..
So hopefully jadi kenyataan la apa yang aku rancang nie...i'allah..
"abang, jom main  boling this week.."

Sunday, July 04, 2010

Sebab terlalu suka sampai terbawa-bawa...


 gambar kurang kualiti guna hp je..

Salam,
Pasal dia dapat no 1 dalam exam, maka atuk dia dah bagi dia upah suruh dia beli apa yang dia nak, maka kitaorang ikutkan je lah apa yang dia nak..takle mahal pun..
Kata budak laki kan, ntah memang gemar sangat ngan ben 10 ni, tak sudah2..rasa bukan sekali dapat jam ben 10 nie, walaupun rupa berbeza..tapi pasal dia nak jugak, takpelah, layankan ajelah..
Itu yang suka sangat tu sampai bawak ke tido tu..hmmm..tiba2 rasa sayu hati lak bila nengok dia bawak ke tdo jam tu..isk...isk..isk..sorilah ter'emosi' tiba2..nak2 tulis entry ni di tgh-tgh malam pastu ditambah pulak lepas argentina kalah ngan germany 4-0 tuh, so perasaan bercampur baur..huhuhu..nie mrhubby nak mintak temankan dia nengok spain lawan paraguay lak..iyo lah tu, takut kang lajak tdo sampai ke pagi je...

Friday, July 02, 2010

Ingat dah terer sangat..

Salam,

Since hari tu dah berjaya buat puding susu koktel, aku fikir aku ni dah terer benor la buat cam2 benda..maksudnya buat kuih ke kek ke..hahahaha..so masa g kl time aiman kawin tu, sebelum balik ke bp, kan aku ada singgah umah mai..kat situ dia hidangkanlah kek batik kan..hahaha..ishhh..nak cakap pun malu..serius ye aku memang tak pandai n tak reti buat kek batik tuh..huhuhu..budak2 sekolah pun tau buat kek nie, nak2 lagi budak2 yang duduk hostel..

Padahal bahan2 nak buat kek batik tu sangat le senang yang amat dan simple sesungguh..bahan2 yang asas je kot..pastu aku pun try lah 3 hari yang lalu..mcm jadik lah kot walaupun agak berterabur susunan biskut tu..hahahaha, dan sumpah tak jadik cam kek batik yang mai buat tu..tapi takper, aku still berpegang pada istilah 'practise make perfect' @ belajar dari kesilapan..nak pandai memang kena buat salah dulu..hahaha..mcam2 lah kan..
Janji kek tu boleh dipotong dan aku ada pemakan yang setia-siapa? Pastilah ZARIF kan..:) setiap kali nak makan mesti cakap-pandai ibu buat kan..(bangga aku..walaupun rupanya cam hampeh..yang penting ada rasa)
Pastu zarif cakap lagi "mmg sedap ibu masak.."...kembang lagi aku..
Nasib la ada orang cam zarif kat umah aku, sekurang2nya pujian dia tu ikhlas..aku tau..budak2 kan tak pandai menipu..:)
So, disebabkan zarif maka aku perlu meningkatkan lagi skil masakan aku..tapi takut jugak disebabkan aku zarif pun akan meningkatkan lagi berat badan dia..hahaha..

Pasal rupa kek tu tak baper nak cantik, jadik takdelah gambar nak diletakkan..tunggulah bila aku berjaya buat kali ke-2 dan seterusnya..i'allah ye..


Congrats and Alhamdulillah...

Salam,

Aku baru balik hari terbuka zarif, alhamdulillah..sebagai ibu bapa aku and mrhubby bangga lah dengan pencapaian zarif..mula2 terkejut jugak bila nengok report card dia no 1 la..hehehe..alhamdulillah..ini baru permulaan..baru pra sekolah tadika, lum lagi sekolah rendah kan..
Bangga sikit ada la..takkanlah tak terselit perasaan bangga kan, bila anak sendiri boleh buat yang terbaik..tapi bukanlah nak bangga berterusan, bila dah ada kat atas, nak maintain tu yang susah..
Cikgu zarif cakap dia ok yang lain cumanya dia nakal sikit..huhu..bab nakal tu yang tak tahan..tapi aku dah pesan kat cikgu, andaikata lah si zarif ni ada buat perangai2 yang tak elok, tegur je, nak marah pun ok, aku ok je as long as untuk kebaikan dia jugak..
Pada aku, apa yang zarif dapat nie baru peringkat permulaan, banyak lagi benda nak kena belajar..so harap2lah apa yang dia dapat ni dapat dikekalkan..:)

p/s-terasa sejuk sikitlah perut......:) 

 gambar hanya hiasan..hahahaha
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...