Saturday, November 20, 2010

Stew daging

versi aku punya..
Salam,

Yeay..hari ni aku buat stew daging..tau tak? ala, masaknya lebih kurang macam sup je..tapi tambah tepung jagung bagi pekat sikit..nak resipi? ok..aku ikut resipi Chef Hanieliza..jom try..sedap makan dengan nasi or dengan roti pun boleh...

Bahan A

500 gm daging (dibasuh dan ditoskan)
400 gm kentang (dipotong dadu)
1 batang lobak merah (dipotong dadu)
2 batang saderi (dipotong pendek)
5 biji tomato (dipotong dadu) *pun aku takder ni, jadi aku tak letak*
1 sudu makan rempah sup
1 sudu makan lada hitam
1 sudu makan tepung jagung dan
1/2 cawan air (dibancuh)
2 sudu makan minyak masak
Air secukupnya
Garam secukup rasa
1/2 biji capsicum hijau *aku takder jugak ni*

Bahan B (Dihiris)

1 labu bawang besar Holland (aku pakai bawang besar biasa saja)
1 1/2 inci halia
3 ulas bawang putih

Cara Membuat

1. Panaskan minyak, kemudian tumiskan halia dan bawang putih sehingga layu
2. Masukkan daging, kentang, serbuk rempah sup, lobak merah, daun saderi, lada hitam dan air. Masak sehingga semua lembut.
3. Kemudian, masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan mendidih dan pekat.
4. Masukkan bawang besar dan tomato.
5. Angkat dan hiaskan dengan capsicum hijau.
6. Sedia dihidangkan.


*Sumber : Buku 1 Hari 1 Resipi - 365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...