Thursday, October 14, 2010

Peraturan kad kredit lebih ketat

KUALA LUMPUR - Kerajaan dijangka mengguna pakai peraturan yang lebih ketat untuk mengekang kemungkinan perbelanjaan besar oleh pemilik kad kredit serta aktiviti spekulatif dalam pasaran hartanah dalam Bajet 2011.
Menurut Kenanga Research, Bank Negara Malaysia (BNM) dijangka memberi tumpuan dalam menangani hutang isi rumah pada tahun depan bagi menggalakkan perbelanjaan kad kredit secara berhemah.

Menurutnya, langkah baru sewajarnya perlu ada untuk mengehadkan bilangan kad yang boleh dimiliki selain nilai kredit setiap kad yang lebih rendah.
"Bank pusat harus mengehadkan pengguna untuk memiliki hanya dua kad kredit daripada dua bank pilihan masing-masing dan membenarkan pengguna yang pendapatan tahunan melebihi RM24,000 memiliki kad kredit berbanding keperluan minimum sekarang sebanyak RM18,000.

"Bank pusat juga perlu mengurangkan had perbelanjaan sebanyak 1.5 kali gaji bulanan masing-masing (sekarang 2.5-3.0 kali), ditetapkan mengikut budi bicara bank itu bagi pemohon pertama kali," katanya dalam kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam.
Bajet 2011 akan dibentangkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada Jumaat ini.

Ni untuk sesiapa yang suka guna kad kredit la kan..aku memang takder..tak penah guna pun..yang peliknya selalu dapat offer..selalu gak orang call no aku tanya aku ni pemegang kad kredit apa? hissshhh..sumpah tak penah ada..mungkin tak layak kot..tapi lebih bagus la kan..
Actually kad kredit tu tak salah, yang salahnya pengguna..kalau guna dengan cara betul pastu bayar balik, ok la..ni guna sampai abis pastu takmo bayar2..memang salah...

Kad kredit takde, kad debit ada la... 

Sumber : Kosmo Online-14/10/2010

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...